Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

4. benefiční koncert pro podporu projektu obnovy dobříšských varhan

přidáno: 21. 10. 2016

Sdružení pro obnovu dobříšských varhan vás zve dne 23. 10. 2016 od 18.00 hodin na benefiční koncert do kostela Nejsvětější Trojice na dobříšskou premiéru orchestrálního provedení Mše D dur, zvaná Lužanská od Antonína Dvořáka. Účinkuje Příbramské filharmonie a příbramské pěvecké sbory. Slavnostním večerem provede Zdeňka Žádníková-Volencová.

Nenechte si ujít tuto příležitost - je to poprvé co zazní v našem kostele třicetičlený orchestr spolu s třicetičlenným pěveckým tělesem. Lavice jsou vyhřívané, vstupné dobrovolné je určeno pro obnovu varhan. K dnešnímu dni je na účtu 492 tisích korun - pomozte svou účastí a přispěním  dosáhnout na první půl milion na dobříšské varhany. Odměnou vám bude krásný zážitek z hudby. 

Dvořákova Mše D dur vznikla z podnětu významného architekta a mecenáše umění Josefa Hlávky, pozdějšího zakladatele a prvního prezidenta České akademie věd. Hlávka si roku 1886 nechal u svého letního sídla – zámku v západočeských Lužanech – vystavět novou kapli. Když mělo v následujícím roce dojít k jejímu vysvěcení, požádal přítele Dvořáka, aby k této příležitosti zkomponoval novou mši. Dvořák, který si Hlávky velmi vážil, rád vyhověl a vytvořil mši pro sóla, sbor a varhany. Práce mu zabrala necelé tři měsíce a 11. září 1887 měla  tato mše D dur premiéru v kapli v Lužanech.

autor článku: Ivo Kylar, předseda Sdružení pro obnovu dobříšských varhan