Dnes je úterý 16. duben, svátek má Irena.

Ilustrační foto

V Příbrami se v září uskuteční jedinečný festival živých soch

přidáno: 27. 08. 2018

V Příbrami se konalo už různé akce, ale jedinečný festival živých soch ještě ne! Pražská ulice se v sobotu 22. září změní ve španělskou Las Ramblas, tedy ulici plnou živých soch.

S nápadem přišla agentura VDN promo, která v našem městě pořádá spoustu kulturních akcí. "Dlouho jsme přemýšleli, jak oživit příbramskou Pražskou ulici. Festival hudebního typu vzhledem k prostoru by nebylo úplně šťastné uskutečnit a když jsme narazili na tento festival, přišel nám ten nápad dokonalý. V Pražské bude pořádně rušno,“ vyjádřil se za VDN promo organizátor Petr Větrovský.

Festival tohoto typu se konal v květnu v Kroměříži a navštívilo ho kolem dvaceti tisíc návštěvníků, kteří se nestačili divit. "Takovou podívanou ještě žádné město nezažilo," psala přední česká média. A Příbram nyní bude druhým městem, které to zažije. "Vzhledem k tomu, že bydlím v současné době nedaleko, tak do Pražské ulice chodím skoro denně. Mrzí mě, že je tak osiřelá. Pamatuji si, jak jsme tam jezdili nakupovat s rodiči, když jsem byl malý a jak to tam žilo. Touto akcí zkusíme Pražské ulici vrátit život,“ dodal za VDN promo Petr Větrovský.

"V zahraničí je to běžný druh pouličního umění. U nás to zatím tradici nemá. Z pohledu diváka jsou zajímavé jak sochy statické, u kterých je třeba ocenit schopnost minimálního pohybu, tak dynamické, u nichž jsou gesta a mimika to, čím konkrétní socha diváka zaujme, pobaví, nebo přitáhne jeho pozornost,“ vysvětlila za herce v podobě soch Zdenka Rylka Dovályová.

 

Festival se koná v dopoledních hodinách, kdy jsou otevřeny všechny obchody v Pražské ulici, tedy od 9:00 do 12:00 hod. Připraveno je tématické malování na obličej pro děti a další doprovodný pouliční program. Zároveň také můžete hlasovat o nejlepší sochu, která bude následně vyhlášena ihned po skončení akce. Nenechte si ujít jedinečnou neopakovatelnou akci světového formátu. Vstupné se samozřejmě neplatí.

autor článku: Jitka Doubravová