Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Hradozámecká noc v Dobříši zavede návštěvníky za mušketýry i za strašidly

přidáno: 23. 08. 2016

Turistická sezona na hradech a zámcích vyvrcholí také v letošním roce Hradozámeckou nocí. Tradiční akce se zúčastní i zámek Dobříš, který své návštěvníky pozve na tajuplnou večerní prohlídku pojatou jako Výpravu za Třemi mušketýry. Procházku „zpříjemní“ také strašidla a procházka ve francouzském parku.

Tematika prohlídek za svitu měsíce se odvíjí od výstavy Zbraně mušketýrů, která v expozici dobříšského zámku představuje rekvizity ze seriálu The Musketeers, jenž se v loňském roce v interiérech a exteriérech rokokové stavby natáčel (seriál u nás vysílala TV Prima, pozn.). „Návštěvníci se seznámí se zbraněmi chladnými i palnými, uvidí kordy, dýky či muškety, které protagonisté seriálu využívali, ale například i netypickou zbraň zákeřné Milady, takzvaný stylet,“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš. Kromě zbraní jsou součástí výstavy také kostýmy herců – králův oděv s bandalírem či lovecké šaty královny Anny.

Nočním zámkem provedou účastníky Hradozámecké průvodci v kostýmech, v komnatách a saloncích ozkouší i jejich znalosti a důvtip prostřednictvím tematických hádanek a úkolů. „Po hostinské části zámku zavítají návštěvníci také na půdu za našimi strašidly – Dobříšskými přízraky. Poté se jako odměna za odvahu podívají do krásného Zrcadlového sálu, kde se uskuteční hudební překvapení,“ láká na program Hradozámecké noci Tereza Vyhlasová.

Večerní prohlídku zakončí návštěva francouzského parku, tajemného i romantického, kde účastníci projdou klikatým bludištěm k fontáně Napájení Heliových koní. „Uvidíme, čím vším nás večerní park překvapí. Ti nejmenší se za kuráž a odvahu mohou na závěr prohlídky těšit na zaslouženou odměnu v podobě malého dárku,“ dodává Vyhlasová.

Hradozámecká noc se v sobotu 27. srpna uskuteční na devadesáti památkách po celé republice. Na zámku Dobříš proběhnou noční prohlídky od 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30 a 22:00. Jednotné vstupné je 150 Kč, rodinné (2 dospělí a max. 3 děti) činí 400 Kč. Prohlídky je nutné předem rezervovat (e-mail: info@zamekdobris.cz).

autor článku: Michaela Rozšafná