Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Co dělat při setkání s (ne)oblíbenými živočichy nastíníla Noc s netopýry

přidáno: 25. 08. 2016

Víte, jak se správně zachovat ve chvíli, kdy objevíte pod střechou své chaty netopýra? Co máte dělat, když najdete zraněného netopýra a proč se nemusíte obávat, že se vám netopýr zamotá do vlasů? Tyto i mnoho dalších otázek zodpověděli odborníci v anglickém parku u zámku Dobříš na osvětové akci na podporu těchto živočichů. Noc s netopýry se uskutečnila 20. srpna.

Noci s netopýry se konají na místech, kde se netopýři vyskytují, a dají se tedy přímo pozorovat. Na zámku Dobříš sídlí kolonie netopýra velkého v půdních prostorách, různé druhy netopýrů žijí i v přilehlém parku. „Vyskytuje se zde minimálně dalších sedm druhů netopýrů. Netopýři tu využívají bohatou nabídku úkrytů v dutinách a štěrbinách starých stromů a také zde po setmění intenzivně loví potravu,“ říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů, která netopýří akce po celé České republice pořádá.

Přišli jste si také pohladit netopýra?

Noc s netopýry má mezinárodní charakter, koná se již dvacet let a tento rok se uskuteční ve více než 40 státech světa. Na Dobříši se návštěvníci letos v srpnu potkali s netopýry počtvrté. Večerní program v zámeckém parku začal přírodovědnou stezkou pro děti, které si vyzkoušely znalosti o zvířatech a naučily se novým poznatkům o netopýrech. „Následovala krátká přednáška o životě těchto živočichů a po západu slunce jsme se vydali na vycházku parkem, při které jsme sledovali lovící netopýry pomocí ultrazvukového detektoru - přístroje, který dokáže zachycovat a reprodukovat jejich pro nás jinak neslyšitelné echolokační signály,“ informuje Petra Schnitzerová. Návštěvníci se mohli těšit také na setkání s ochočenými trvale hendikepovanými netopýry rezavými, které si odvážlivci mohli i pohladit.

Na venkovních akcích, kdy se lidé s jinak nepříliš oblíbenými živočichy setkají „tváří v tvář“, poznají netopýry z odlišné stránky a často změní své představy a názory na ně. Odborníci účastníkům vysvětlili, proč je důležité okřídlené savce chránit nebo že není nutné vyhánět je z půdních prostor lidských obydlí, protože úkryty v budovách jsou pro většinu netopýrů zásadní. „Bohužel zejména v posledních letech, kdy se domy hojně rekonstruují a zateplují, tyto úkryty rychlým tempem zanikají. Zánik úkrytů je pak hlavním faktorem, který populace netopýrů v současnosti ohrožuje. I v případě rekonstrukcí domů přitom existují různá opatření, která umožní skloubit zájmy majitelů domů a potřeby ochrany přírody,“ nastiňuje odbornice. Na dobříšské Noci netopýrů zodpověděla i další záludné otázky.

„Návštěvníci si z akce odnášejí jedinečné zážitky a důležité informace, díky kterým jsou ujištěni, jak mají při setkání s netopýry jednat. Noc s netopýry vyvrací i zakořeněné mýty o těchto živočiších,“ říká Schnitzerová. Předsudky lidí vůči netopýrům podle ní nejčastěji pramení ze strachu – z možného přenosu nemocí od netopýrů či jejich přemnožení. „Tradiční je také strach, že se netopýr může zamotat do vlasů. Tyto obavy jsou z velké části zbytečné a jejich uvedení na pravou míru, stejně jako vyvrácení dalších nesprávných mýtů, je jedním z hlavních cílů Mezinárodní noci pro netopýry,“ dodává. 

autor článku: Michaela Rozšafná