Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

Zámek v Mníšku pořádá novou letní akci s historickým tématem

přidáno: 04. 07. 2019

V letošním roce připravuje zámek v Mníšku pod Brdy zcela novou letní historickou akci. V sobotu 6. července se bude konat Časohled aneb historií tam a zpět s celodenním programem v zahradě, nádvoří i uvnitř zámku. Chybět nebudou stánky, bitva o hrad, dobová hudba a kuchyně, šermíři, vojáci, uniformy a mnoho dalšího. Akce tak volně navazuje na proběhlé ročníky úspěšné historizující akce Bitva o Mníšek.

„Bitva o Mníšek připomínala boj mezi císařskými a švédskými vojáky z doby třicetileté války a byla tedy zaměřena jen na jednu, i když významnou, etapu naší historie. Proběhlo několik úspěšných ročníků a my jsme postupně na základě ohlasů návštěvníků usoudili, že by nemuselo být špatným nápadem připomenout i další historická období a obsáhnout širší spektrum našich dějin,“ vysvětluje zástupkyně kastelána Jana Digrinová. Během dne si tak přijde na své každý, od obdivovatele středověkých rytířů až po milovníka doby první republiky. Návštěvník si může připadat jako cestovatel časem a prostřednictvím vystoupení šermířských skupin, prohlídkou dobových táborů, sledováním přípravy historických pokrmů, poslechem populárně vedených přednášek nebo zhlédnutím výstavy o vojsku a četnictvu se vrátí do různých epoch našich dějin.

Co návštěvníci na zámku uvidí?

V průběhu dne je čekají vystoupení skupin historického šermu z období středověku a baroka, taneční vystoupení z baroka a první republiky, prohlédnou si dobové vojenské tábory ze středověku a třicetileté války, vojáky v uniformách z období války sedmileté i válek napoleonských. To vše bude doplněno zajímavými populárně naučnými přednáškami a ukázkami výstroje a výzbroje různých období. Zapomenuto dokonce nebude ani na gurmány a zvědavce, kteří by chtěli nahlédnout pod pokličku tehdejších kuchařů. Uvidí plně funkční dobovou kuchyni a budou moci sledovat přípravu historických pokrmů dle zachovaných dobových receptů. Jaké pochoutky se vařily třeba z hrachu? Jak se připravovaly brambory, když se u nás rozšířily a lidé jim přišli na chuť? Pro zájemce o novodobější historii se v podkroví zámku připravují komentované prohlídky výstavy nazvané B-8, která je věnována budování vnějšího opevnění Prahy, tzv. Pražské čáry, v letech ohrožení republiky 1937 a 1938. Zaměřena je konkrétně na část nacházející se v oblasti kolem Mníšku pod Brdy. Výstava je doplněna řadou artefaktů připomínající život mezi světovými válkami, jako jsou různé reklamní plakáty, dobové časopisy, předměty denní potřeby, mezi nimi například zhuštěné mýdlo zvané Mydlík, nebo plynová maska z doby mobilizace.

Děti se na akci zabaví!

Program je ale přichystán především pro děti, aby si užily den plný zábavy. Mohou se zúčastnit papírové bitvy nebo si vyzkoušet, jak nelehké je stát se rytířem. Skupina historického šermu Lepus, tedy družina pana Zbyňka Zajíce, připravila bitvu o hrad. Kdo říká, že mladá pážata nedokáží přemoci stráže a dobýt brány hradu? Pod vedením zkušených a statečných rytířů a s pomocí obléhacího praku a beranidla se jim to jistě podaří! Velitelé je rozdělí do hlavního voje a dvou křídel, dostanou zásoby munice, tedy papírových koulí, a bitva může vypuknout. Artus Thor, skupina scénického šermu, má pro děti na programu Povídání o rytířích aneb i dnes jsou hrdinové potřeba. Děti se vrátí do 15. století a zjistí, jaké jsou základní rytířské ctnosti, poznají důležitou zbroj rytířů a jak se používá, dozvědí se o erbech a heraldice, uvidí rytířskou módu a dokonce samotný boj v turnajovém klání. Těšit se můžeme i na taneční soubor Althea a jeho vystoupení, které nám představí, jak si lidé užívali letní den na prvorepublikové plovárně, dále na šermířskou skupinu Alotrium a její středověký turnaj o přízeň královny nebo na přednášky o palných zbraních s ukázkami zahrnující zbraně od mušket po výstřel z děla.

Program potrvá až do 18 hod.

V neposlední řadě jsou pro rodiny s dětmi připravené také speciální prohlídky zámeckých komnat, prohlídky pohádkového Kouzelného sklepení a malování ve výtvarném ateliéru. Celý program v předzámčí bude samozřejmě doplněn dobovým tržištěm a historickou hudbou. Den začne v 10:00 hod. otevřením tržnice a dobových táborů, program vypukne v 11:00 hod. a celá akce bude ukončena kolem 18:00 hod.

autor článku: Marie Charvátová | koordinační pracovník SZ Mníšek pod Brdy