Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

Během jednoho týdne uvede divadlo v Příbrami druhou premiéru

přidáno: 11. 10. 2017

Příbramské divadlo uvede ve čtvrtek 12. října inscenaci anglického dramatika a spisovatele Michaela Frayna "Číňani.“

Krátká hodinová komedie, v níž sledujeme potíže manželského páru při přípravě a průběhu jednoho večírku pro přátele, se vyznačuje výraznou divadelností.

"Uvidíte asi 8 postav, které znázorní pouze dva herci - Anna Fixová a Jaromír Nosek. Divadelnost spočívá v tom, že herci nejen hrají, ale že si i hrají," řekla o "Číňanech“ dramaturgyně Kateřina Fixová. Herečka Anna Fixová k tomu dodává: "Jsem opravdu zvědavá na reakci diváků. Když to bude bavit je, bude to bavit o to víc i nás. Je to typ komedie, která může svádět k pitvoření a přehrávání. Já věřím, že k tomuhle s Mírou nesklouzneme.“

A proč vlastně "Číňani“?

Hlavní hrdinové se nevyznají ve svých kamarádech - ten s tím, ta s tou a všichni jsou si podobní. Jsou jako Číňani.

"Pro herce je to opravdu nesmírně náročné, protože každou chvíli ztvárňují někoho jiného, přicházejí, odcházejí, převlíkají se, mění hlasy,“ říká Kateřina Fixová.

Hra je druhou premiérou Divadla A. Dvořáka Příbram během jednoho týdne, což není úplně běžné.

"Přidat představení na Malé scéně bylo přání vedení divadla. Káťa Fixová přišla s návrhem nazkoušet "Číňany“ právě proto, že budou obsazení pouze dva herci. Jediná možnost byla zkoušet inscenaci proti Narozeninám, které se hrají na Velké scéně,“ vysvětlil situaci režisér Milan Schejbal.

autor článku: Jitka Honischová | Příbramské divadlo A. Dvořáka