Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

Ilustrační foto

Robert Křesťan a Druhá tráva zahráli v Dobříši

přidáno: 18. 06. 2018

Koncert špičkových bluegrassových muzikantů přilákal do Kopáčkova dvora druhý pátek v červnu několik stovek návštěvníků.

V Kopáčkově dvoře na Dobříši proběhl v pátek 8. června koncert Roberta Křesťana s jeho kapelou Druhá Tráva. Přestože jsem některé jejich písničky znal, na jejich koncertu jsem byl poprvé, a tak jsem si o jejích členech hledal podrobnější informace. Myslím, že následující informace stojí za připomenutí nejen pro neznalé, ale i pro její fanoušky. Členové Druhé Trávy jsou natolik výborní, že se o nich prostě nemohu samostatně nezmínit!

Něco málo o kapele

Robert Křesťan a Luboš Malina založili kapelu Druhá tráva v roce 1991, po odchodu z kapely Poutníci, kde působili od roku 1979 do roku 1991. Robert Křestan se svým nezaměnitelným chraplákem je nejen osobitý zpěvák, ale též skladatel, textař, básník a také hráč na banjo, kytaru a mandolínu. Jeho, řekl bych, pravou rukou v kapele je již zmiňovaný Luboš Malina, multiinstrumentalista, který je považován v Čechách za nejuznávanějšího banjistu (ovládá též hru na irské píšťaly, kaval, klarinet, tarogáto, saxofon, mandolínu, kytaru), je spoluzakladatelem Druhé trávy a v současnosti její kapelník. Dalším členem kapely je Luboš Novotný, hráč na dobro (a také na lap steel a kytaru), který je řazen mezi světovou elitu ve hře na tento nástroj. Stejně jako ostatní členové Druhé trávy, je vyhledávaným studiovým hráčem. Radek Hlávka je hráč na akustické, elektrické a basové kytary s bluegrassovými kořeny, aranžér a skladatel, absolvent konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Pro svou všestrannost a univerzálnost se často účastní cross-žánrových projektů a podílel se na více než deseti studiových albech. Tomáš Liška, mimořádně talentovaný hráč na kontrabas, držitel mnoha ocenění z prestižních mezinárodních jazzových soutěží a workshopů. S různými seskupeními účinkoval už v Bulharsku, Francii, Itálii, Belgii, Rusku, Jihoafrické republice, Maroku, Španělsku, Německu, Rakousku, Polsku aj. Na bicí nástroje hraje od roku 2017 s Druhou trávou Martin Novák, v Dobříši však za bicími seděl Kamil Slezák, který hrál na bicí s kapelou před ním a občas v kapele ještě hostuje. Kamil Slezák vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě obor bicí nástroje. Poté účinkoval v různých jazzových seskupeních na moravské scéně, hrál v Moravské filharmonii Olomouc, studoval na Universität für Musik und darst.

Koncerty Druhé trávy jsou, dle jejích fanoušků, vždy vynikající a ojedinělé! Ani v Dobříši tomu nebylo jinak. Robert Křesťan "tvořil playlist" přímo na pódiu v průběhu koncertu tak, jak to dělává pokaždé. Seznam písní za sebou skládal podle momentálních pocitů. Jednotlivé písně komentoval stručně, jasně, jednoduše, prohodil pár slov například o tom, čím byly písně inspirovány. Více ale raději zpíval a hrál, zcela ponořen do hudby, kterou si plně užíval. Jeho muzikantské nadšení se přenášelo i na diváky a všechny kolem.

Hudba Roberta Křesťana je přímo blugrassovou lahůdkou, jeho písně s nápaditými texty a líbivou melodií oslovují široké masy lidí. Instrumentální skladby, ve kterých zvučně znějí například flétny Luboše Maliny, to je něco úžasného! Návštěvníci koncertu v Kopáčkově dvoře se radovali též ze známých kusů, zazněly vždy žádané pecky jako Ještě jedno kafe bych si dal,  Pojďme sa napít, Telegrafní cesta, Marcipán z Toleda, Dívka ze severu a další skvosty. Za každou skladbu byla kapela odměněna obrovským aplausem, který zněl dlouze i v průběhu písní po sólových partech Luboše Maliny a dalších muzikantů. S Druhou trávou si zpívali snad všichni přítomní, atmosféra červnového koncertu na Dobříšsku byla naprosto úchvatná!

autor článku: Petr Černohorský | Musicgate.cz