Dnes je pátek 19. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

Ilustrační foto

Adventní víkendy na zámku Dobříš lákají na výstavu betlémů

přidáno: 10. 11. 2015

Adventní čas a předvánoční čekání na Ježíška mohou rodiče s dětmi příjemně strávit na zámku Dobříš. Stejně jako každý rok zde budou adventní víkendy patřit speciálním prohlídkám s vánoční tematikou a výstavou betlémů.

„Průvodce si s návštěvníky popovídá o vánočních tradicích a zvycích, které doplní klasický historický výklad. Zámek bude před Vánoci opět tematicky vyzdoben, hlavním lákadlem bude opět jedinečná výstava betlémů od spolku Příbramských betlémářů,“ informuje Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš. Součástí sbírky budou originální výtvarná díla - jesličky pletené, vyřezávané, keramické či chlebové, betlémy o rozloze srovnatelné s velikostí místnosti i miniaturní, ve kterých musíte Ježíška doslova hledat.

První adventní prohlídky se uskuteční o víkendu 28. - 29. listopadu, další budou následovat o víkendech až do Vánoc. Vedle sbírky betlémů se na nich návštěvníci dozvědí zajímavosti o historii a tradicích Vánoc - například o tom, kdy a kde vznikl adventní věnec nebo kalendář, jak se u nás v dávných dobách zdobily vánoční stromečky nebo jaké pokrmy se o svátcích konzumují v různých částech naší republiky. „Obecně platí, že se adventní prohlídky nesou na odlehčené vlně. Průvodce nechává zapojit návštěvníky, kteří se mohou sami podělit o rodinné zvyky a tradice či vánoční receptury pokrmů – především štědrovečerní bramborový salát se připravuje v každé rodině odlišně,“ podotýká Tereza Vyhlasová.

Vedle adventních prohlídek doplní předvánoční program na zámku Dobříš tradiční koncerty v Zrcadlovém sále. V podání rozmanitých pěveckých souborů, sólistů i hudebníků nebude chybět Česká mše vánoční, vážná hudba ani koledy. V sobotu 5. prosince se v historickém sklepení pod francouzskou zahradou uskuteční strašidelné Peklo s bandou čertů a Luciferem, kam se mohou přijít bát děti i jejich rodiče. Více informací o adventním programu na zámku Dobříš naleznete na internetových stránkách.

autor článku: Michaela Rozšafná