Dnes je úterý 16. duben, svátek má Rudolf.

Ilustrační foto

Památník Karla Čapka otevře novou expozici

přidáno: 23. 04. 2016

Po osmnácti letech se expozice Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky v Památníku Karla Čapka dočkají nové podoby. Památník je už od roku 1963 věnován životu a dílu spisovatele Karla Čapka, který zde spolu s Olgou Scheinpflugovou strávil poslední léta svého života. Slavnostní otevření nových expozic se uskuteční 30. dubna 2016 od 14 hodin.

Peroutka i Scheinpflugová jak je neznáte

Výstavy jsou věnované osobnostem Ferdinanda Peroutky a Olgy Scheinpflugové – dvěma lidem, které s Karlem Čapkem spojovalo hluboké přátelské a lidské pouto. „Expozice Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky se po osmnácti letech konečně dočkají nové podoby. Obě významné osobnosti české kultury představí v širších souvislostech, než bývá obvyklé, a budou také nově prezentovat, co je dnes z jejich odkazu aktuální a inspirativní. To vše za přispění soukromých dárců, dalších archivů i státních institucí a hlavně s využitím současných muzejních trendů,“ říká Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka, půvabného místa poblíž města Dobříš, které se zejména s příchodem pěkného počasí každoročně stává lákavou turistickou atrakcí. 

Expozice zprostředkují návštěvníkům setkání s autentickými osobními předměty, dobovými fotografiemi a texty, ale také audio a video záznamy. Zrestaurovaný hedvábný kostým  z 20. let tehdejší módní ikony Olgy Scheinpflugové nebo originální konferenční stolek spisovatele a publicisty Ferdinanda Peroutky, jehož hlas nyní znovu uslyšíme i z autentické nahrávky. A také vánoční blahopřání, které Olze Scheinpflugové už coby ceněné spisovatelce poslal jako osmnáctiletý mladík Václav Havel. Tyto a další zajímavé předměty, fotografie, dokumenty i filmové a zvukové ukázky nabídnou nyní nové expozice v malebném Památníku Karla Čapka.

Dosud nevystavovanými předměty přispěly na výstavu i Peroutkova manželka a vnučka

Možnosti poznání jsou zde rozšířené o další úroveň. Při tvorbě expozic vycházel Památník Karla Čapka z vlastních archivních dokumentů, spolupracuje ale také s dalšími archivy, jako například s Literárním archivem PNP, s archivem Národního divadla, České televize, Českého rozhlasu. Památník spolupracuje také s majiteli soukromých sbírek. Noblesní stolek svého dědečka věnovala Památníku například Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, dosud nevystavovanými dokumenty přispěla na výstavu i jeho manželka Slávka Peroutková. „Upozornit bych chtěla například na málo známou Peroutkovu korespondenci, krásné fotografie pořízené koncem třicátých let Václavem Palivcem na zámku v Osově a také na projekci unikátních barevných fotografií, které dokumentují osobní vkus manželů Peroutkových i jejich čilý společenský život, který vedli po roce 1955 v emigraci ve svém moderním newyorském bytě,“ upozorňuje Kristina Váňová. Památník dále spolupracoval také s publicistou Martinem Gromanem, fotografkou Helenou Lukas a potomkem původních majitelů budovy Emilem Palivcem.

Tvorbu nových expozic finančně podpořil i Středočeský kraj

Rekonstrukce expozic byla zahájena v listopadu 2015 snesením původních instalací, opravou poškozených částí interiéru, vymalováním a položením nových podlahových krytin. V současné době probíhají závěrečné práce, umisťování nábytku a aranžování exponátů. Finančně podpořil tvorbu nových expozic zřizovatel památníku Středočeský kraj částkou pět set tisíc korun. Část nákladů uhradí památník z vlastního rozpočtu. Mezi ně je nutné započítat stavební úpravy prostor nové instalace, architektonické řešení, grafiku a instalaci expozic, restaurování exponátů, nákup audiovizuálních prvků, zajištění autorských práv na jednotlivé archiválie a další položky.

Otevírací doba Památníku:

duben – říjen: denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hodin

listopad – březen: úterý až pátek od 9.00 do 16.00 hodin

Více informací se dočtete zde.

autor článku: Magdalena Bičíková