Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Reprodukce slavných děl představí nová výstava na Zámku Dobříš

přidáno: 21. 06. 2018

Vlastní reprodukce obrazů podle malířů Václava Brožíka či Alfonse Muchy v pojetí výtvarnice Hany Germaničové, ale například i několik jejích portrétů slavných hvězd uvede letní výstava v Galerii JCM na Zámku Dobříš. K vidění bude od 1. července do konce srpna.

„Václav Brožík i Alfons Mucha pro mě od malička byli malířské ikony. Muchovy jemné tahy a Brožíkův důraz na detail například při ztvárnění ženských šatů jsou okouzlující. Aniž bych o něm věděla něco více, chtěla jsem už nějakou dobu namalovat něco velkého a něco, co by mě naplnilo. Právě dílo Václava Brožíka moje výtvarné touhy uspokojilo a naplnilo. Uvědomuji si ale, že to, co jsem namalovala, je jen zrnko písku přiblížení jeho díla,“ říká výtvarnice a rodačka z Mníšku pod Brdy Hana Germaničová.

Mezi největší zajímavosti, které na zámku Dobříš představí, patří reprodukce Brožíkova slavného obrazu Husopaska či Muchovy Sarah Bernhardtová a Reklama na sušenky. „Celkem bude v galerii k vidění kolem třiceti obrazů různých velikostí. Momentálně nejradši ze všeho maluji portréty zajímavých, příjemných a něčím přitažlivých lidí. Také několik takových děl, malovaných olejem či kreslených tužkou na zámku vystavím. Slíbit mohu portréty hvězd stříbrného plátna. Vedle reprodukcí pak vystavím i několik vlastních obrázků – podzimní zámek v Mníšku pod Brdy či mníšeckou Skalku,“ informuje výtvarnice.

 

Osobní vztah má Hana Germaničová ale také k Dobříši, kde prožila 35 let svého života. „Co jsem se s dcerou nachodila do francouzského parku… Kdysi dávno tam můj strýc býval zahradníkem a poblíž zámku také bydlel. Možnosti vystavovat ve zdejší Galerii JCM si nesmírně vážím a je to pro mě obrovská čest,“ dodává Hana Germaničová.

Výstava potrvá od 1. července do 31. srpna

Výstava je k vidění denně od 10:00 do 16:00 hod., jednotné vstupné do Galerie JCM je 40 Kč. Více informací na internetových stránkách.

autor článku: Michaela Rozšafná