Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

Ilustrační foto

Výstava historických panenek oživí od května prohlídky na Zámku Dobříš

přidáno: 30. 04. 2018

Roztomilé, půvabné, veselé a hravé. Na sto historických panenek z celého světa se od května do konce srpna zabydlí v komnatách na zámku Dobříš. Expozici v hostinské části zaplní panenky, které byly vyrobeny v uplynulých 100 letech. Nejstarší pocházejí z období kolem roku 1910.

Mezi exponáty nechybějí vzácné panenky látkové, miminka či budoárové panenky, které v minulosti fungovaly jako dekorace dámských ložnic a šaten. „Panenky nám na výstavu zapůjčila paní Soukupová z Příbrami, která za uplynulých deset let vytvořila sbírku čítající kolem pěti set kusů. Na zámek nám zapůjčila necelých sto exponátů, které zakoupila převážně na aukcích, říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Panenkovský nábytek, miniaturní kočárky a doplňky

Některé vystavené panenky mají originální oblečení, většinu oděvů ale panenkám ušila jejich majitelka. Sama panenkám vedle pestrých šatiček vytvořila také honosné paruky a zrekonstruovala jejich kočárky, postýlky a další kusy nábytku či doplňky. Ty představují zajímavé ozvláštnění celé výstavy. „Například při pohledu na bryčku pro panenku v italském salonku si můžeme povšimnout, že bryčka byla určena pouze pro jednu osobu – šlechtična si koně kočírovala sama. Ve stejné místnosti stojí za pozornost i dva dětské kočárky – dvoukolák a bílý renovovaný kočárek,“ říká Tereza Vyhlasová.

Panenky z celého světa

Nejstarší panenky, které jsou na zámku k vidění, pocházejí z počátku dvacátého století a všechny se mohou chlubit tím, že prošly dětskýma rukama. Zámecká výstava se může rovněž pyšnit podtitulem mezinárodní. „V hostinských saloncích, ložnicích a spisovatelském pokoji se návštěvníci setkají s panenkami z celého světa – nechybí panenky vietnamské, číňanka v originálním kroji, skotský tulák či indiánka. Stejně tak jsou ale zastoupeny exponáty, které vznikly v nedaleké Příbrami v závodu hraček Hamiro, jenž byl od roku 1932 největším výrobcem hraček u nás,“ informuje Tereza Vyhlasová.

Výstava potrvá do konce srpna

Výstava panenek je ke zhlédnutí v hostinské části zámku Dobříš v rámci prvního prohlídkového okruhu. Vstupné dle běžného ceníku. Více informací na internetových stránkách Zámku Dobříš.

autor článku: Michaela Rozšafná