Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

Ilustrační foto

VIDEO: Novou sezónu Muzea Dobříš přijel zahájit hejtman Středočeského kraje

přidáno: 29. 01. 2016

Rukavice neodmyslitelně patří k městu Dobříš stejně tak jako k jejich muzeu, které se otevřelo v minulém roce. V úterý 26. ledna byla slavnostně zahájena nová sezóna, kterou přijel symbolicky oslavit i hejtman Středočeského kraje, Ing. Miloš Petera.

Muzeum Dobříš pod svou střechou skrývá celou škálu zajímavých exponátů, které návštěvníkům odhalují historické střípky města Dobříše. Rukavice mají v našem městě dlouhou historii, kterou hostům nastínil na začátku slavnostního zahájení i moderátor Petr Větrovský. Radek je můj kamarád a dobře vím, co pro muzeum rukavic udělal. Tak jsem se rozhodl mu pomoci. Je to velký srdcař, který zachránil tuto více než 150 let trvající tradici,“ upřesnil Petr Větrovský.

Po úvodní řeči předal moderátor slovo přísedícím hostům. Nejprve se ujal děkovné řeči iniciátor myšlenky rukavičkářského muzea Radek Vystyd, po něm pak i jeho otec Zdeněk Vystyd, který rukavičkářství zasvětil celý svůj život. „Mám obrovskou radost, že se myšlenka mého otce otevřít muzeum rukavic v Dobříši podařila zrealizovat, a to v poměrně krátkém čase a ve velmi důstojných prostorech jako je Kopáčkův dům v centru města. Jsem přesvědčen, že město Dobříš si jako "město rukavic" muzeum tohoto typu zaslouží. Mockrát děkuji kolegům z Muzejního spolku Dobříšska, o. s. a sponzorům za pomoc a podporu,“ řekl Radek Vystyd, zakladatel muzea.

Jak tato událost probíhala se můžete podívat v následující reportáži:

Na akci nechyběl ani starosta města Dobříše Mgr. Stanislav Vacek a velmi vzácným hostem byl i Ing. Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje, který se zúčastnil v minulém roce i slavnostního zahájení. „Rád podporuji akce podobného typu. Co se týče konkrétně dobříšského muzea, myslím si, že má tento nápad velký potenciál, i když rukavice nenosím,“ dodal s humorem hejtman Středočeského kraje.

Vrcholem asi půlhodinového programu byl křest rukavic, které byly ušité přímo v dobříšském muzeu speciálně pro tuto příležitost. Následně se návštěvníci, mezi nimiž byli i partneři muzea, přesunuli k prohlídce exponátů.

Muzeum Dobříš je pro veřejnost otevřeno každý den včetně víkendů.

autor článku: Jitka Doubravová, kamera: Jan Musil