Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Proč se kapela Doors To The Citadel rozhodla zahrát pro dobříšské varhany?

přidáno: 11. 07. 2020

Sdružení pro obnovu varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši vás zve na mimořádný benefiční koncert nově vzniklé dobříšské kapely Doors To The Citadel, který se uskuteční už tuto neděli 12. července 2020 od 17:00 hod. v Krmelci Vlaška.

Doors To The Citadel 

V kapele Doors To The Citadel se představí:

  • Anna Vtípilová (zpěv, kytara, housle)
  • Magdalena Vtípilová (zpěv, kytara, violoncello)
  • Pavel Hrubý (elektrická a akustická kytara)
  • Libor Hřebík (basová kytara)
  • Martin Dušek (bicí)

Krátký rozhovor Ivo Kylara s Annou a Magdalenou

Jak vaše kapela vznikla?

Naše kapela vznikla díky projektu Živák do obýváku, kde jsme se účastnili live stream koncertu. Tím se nám naskytla příležitost hrát vlastní tvorbu a o tom už jsme s Majdou dlouho uvažovaly. Kluci byli jasnou volbou, známe se dlouho a vím, že jsou skvělí muzikanti. Když nám po prvním koncertě řekli, že s námi budou pokračovat, tak jsme měly ohromnou radost.

Kam byste se žánrově zařadili? Máte nějaký hudební vzor?

Je těžké se někam zařadit, ale řekla bych, že naše hudba se pohybuje na pomezí indie-popu a alternativního rocku. Hudební vzor přímo nemáme, ale chodíme se společně inspirovat na koncerty a více přemýšlíme o zvuku a aranžování písniček.

Jak vznikl váš název Doors To The Citadel?

Symbol citadely pro nás znázorňuje jakousi pevnost, která ukrývá nejzazší emoce a zážitky. Ty se pak prostřednictvím naší tvorby dostávají napovrch, a tak jsme přišli s názvem Doors To The Citadel.

Proč jste se rozhodli podpořit dobříšské varhany?

Sdružení na obnovu varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši vzniklo v roce 2015. Už v průběhu jsme se snažili spolu s naším tátou varhaníkem Slávkem Vtípilem přispět malými benefičními koncerty. Jsme potěšeni, že naplnění částky se pomalu blíží a přijde nám důležité projekt i nadále podporovat zvlášť po dlouhé pauze způsobené koronavirovými opatřeními. Byli bychom rádi, aby varhany mohly doplňovat dobříšský kulturní život a to jak při bohoslužbách, tak při svatbách, koncertech a dalších akcích. Dnešní koncert bude trochu z jiného soudku než předchozí benefiční koncerty pořádané „Sdružením“ a věříme, že tak oslovíme další příznivce a podporovatele projektu.

Jaké máte plány do budoucna?

Všechny plánované koncerty aktualizujeme na naší facebookové stránce. Kvůli momentální časové vytíženosti budeme směřovat další koncerty spíše na září.

Anna a Magdalena: Hudební pozvánka na benefiční koncert

Během koncertu proběhne dražba původních píšťal z dobříšských varhan

Tento rok je pro dobříšské varhany v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši rozhodující. Podle plánu by se měly varhany rozeznít již příští rok!

Ovšem s ohledem na vzniklou situaci s koronavirem a absenci pořádání koncertů s publikem se nedaří získat finanční prostředky na dokončení stavby nových varhan tak, jak si sdružení představovalo. Ke konci měsíce června tak scházela na pořízení varhan částka ve výši cca 860 000 Kč. 

Během koncertu tak dojde ke dražbě původních píšťal z dobříšských varhan a návštěvníci budou mít možnost stavbu unikátního hudebního nástroje podpořit i touto cestou.

autor článku: Ivo Kylar - Sdružení pro obnovu varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši