Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Speciální rozhovor o pořádání jedinečného festivalu živých soch

přidáno: 10. 09. 2018

V sobotu 22. září se v Příbrami uskuteční velmi netradiční akce festivalu živých soch. Do Pražské ulice se můžete přijít podívat na zcela jedinečný druh umění. A bude to stát za to.

"Už nyní projevilo zájem ve facebookové události přes čtyři tisíce lidí. Příbram poslední dobou velmi žije a tohle je další trefa do černého. Jsem pyšný, že žiji v takovém kulturou nabytém městě,“ vyjádřil se za organizátorskou agenturu VDN Promo Petr Větrovský.

My jsme se na několik otázek zeptali přímo Zdeňky Rylky Dovályové, díky které se tento druh pouličního umění stává v České republice stále známější.

Jak jste na nápad živých soch přišla?

Spolu s manželem se již několik let věnujeme různým animacím. Já jsem propadla umění bodypainting – malbě na tělo, tady už jsem bohaté zkušenosti nasbírala a manžel miluje divadlo, tak nastal čas se posunout o něco dál, tak proč to nespojit a ono to klape.

Kde a kdy se poprvé konala akce pro veřejnost?

Naše úplně první animace živých soch proběhla jako sousoší pro Lázně Lednice při akci dřevosochání. Už je to tak dlouho, že si ani neodvážím odhadnout kdy, ale deset let už uběhnout určitě mohlo. Pak následovala cesta pouličního umění, animace na různých výstavách, jarmarcích, plesech a začalo nás přibývat. S festivalem jsme ale otáleli, nejdříve bylo prioritou nasbírat zkušenosti a dosáhnout kvality zahraničních tvůrců.

Jaký je zájem z hlediska návštěvníků o tento druh umění? 

Měla jsem obrovskou radost, když se mi potvrdil zájem široké veřejnosti právě o animaci živých soch v ČR. Ze zkušenosti z festivalů v zahraničí jsem měla touhu dovést festival i k nám a zájem je velký a srovnatelný se zahraničím. Já sama si na zahraničních festivalech připadám jako Alenka v říši divů. Tolik barev, divadla, úsměvů, prostě pohádka.

Jaké jsou zahraniční festivaly?

Zahraniční festivaly jsou pro nás buskery - pouliční umělce krásným setkáním, každý rok se na ně moc těšíme. Setkává se tu nad sto umělců z celé země. V letošním roce se naše skupina živých soch Sinela vydala sbírat inspiraci do krásného historického městečka Marche en Famenne v Belgii a rovnou vybojovala druhé místo ze 108 profesionálních soutěžních živých soch. Další rok bychom rádi navštívili mimo jiné i Holandsko a Ukrajinu.

Je to v zahraničí rozšířenější než u nás? 

Ano určitě. Právě účast na zahraničních festivalech nás přiměla k uspořádání festivalu v ČR (V Kroměříži 26. června 2018. V Příbrami je festival organizovaný agenturou VDN Promo, pozn. red.). Je krásné, když můžeme pozvat zahraniční umělce i k nám. Ještě větší radost bude, když se najde vhodné místo pro pořádání festivalu v ČR každoročně a festival živých soch s mezinárodní účastí se stane tradicí i u nás. Třeba to bude právě Příbram...

Jak se těšíte do Příbrami? 

Jsem ráda, že naše další cesta zavítala právě sem. Díky pozvání jsme se rozhodli vytvořit i novou živou sochu "horníka". Tak snad nám vyjde čas navštívit i proslulé Hornické muzeum.

Už jste tady někdy byla? 

Přiznávám se, že ne. Možná jen projížděla při pracovních cestách, o to víc se na návštěvu těším. (O pár dní později Zdeňka Rylka Dovályová s manželem Příbram navštívili a spolu s organizátory VDN Promo si prošli místa, kde se festival živých soch uskuteční.)

Na co se mohou těšit Příbramáci?

Na barevné odpočinkové sobotní dopoledne, na spoustu zážitků a legračních fotek. A hlavně na improvizaci. Právě diváci se mohou jakkoli zapojit do samotné animace. Potěší nás každý váš úsměv i potlesk. Tak hlavně nezapomeňte nabít foťáky.

autor článku: Jitka Doubravová