Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Nevíte, kam dnes na oběd? Zkuste Kam Dnes Na Oběd!

přidáno: 19. 02. 2018

Chodíte na obědy do restaurací? Nebaví vás každý den hledat to, na co máte chuť? Anebo se vám stává, že až po donesení jídelního lístku zjistíte, že ten den není v nabídce nic, co by vám chutnalo? Tomu všemu můžete předejít s portálem Kam Dnes Na Oběd! Nejen o jeho přednostech jsme si povídali s jeho tvůrci Jiřím Trnkou a Martinem Mišincem.

Kde se vzal nápad vytvořit portál KDNO a jak dlouho už funguje?

Funguje sedm let a první nápad přišel, když jsem se poohlížel po pracovních příležitostech a viděl, že v Praze hledají lidi na oslovování restaurací. Sledoval jsem, jak to funguje a říkal jsem si: jestli to funguje v Praze, tak my to v Příbrami chceme taky, nebudeme čekat a uděláme si vlastní.

Co je prvotním cílem projektu?

Naše základní myšlenka je nabídnout restauracím zviditelnění, ale aby jim to nepřineslo práci navíc, naopak aby jim to práci ušetřilo. Protože kdo je dneska trochu aktivnější, píše a tiskne si jídelní lístky, posílá je na svůj facebook a webové stránky, případně na nějaký konkurenční portál a má s tím hromadu práce, zejména pokud neustále mění denní menu. A my se snažíme nabídnout mu takový systém, aby tohle všechno měl na jednom místě. Jde o to, aby se mohly prezentovat restaurace a jejich služby. Aby to obsahovalo komplexní výpis, co všechno nabízejí. Jaká je otvírací doba, kontakt, fotografie, prostě prezentace restaurace se vším všudy. A pak samozřejmě aby restaurace mohly aktivně měnit obsah, například denní nabídku jídel, což právě lidi zajímá. Aby nemuseli projíždět jednotlivé internetové stránky restaurací, ale aby měli na jednom místě komplexní přehled o tom, kde se ve svém okolí najíst.

Jako dlouho trvalo, než se projekt mohl spustit?

Rok, než jsme vytvořili systém, kde nedocházelo k chybám a špatným zobrazením. Mezitím už jsme obcházeli restaurace kvůli fotografiím a motivovali je, aby si vyplňovaly informace dopředu, protože to chceme spustit jako zaplněný portál s tím, že máme dohodnuté kontakty na infocentrech, městských stránkách a dalších například turistických portálech, aby i turista, který si vyhledává informace o místě, kam se chce podívat, měl rovnou informace o otevřených restauracích a jídle, které si v nich může dát.

Jakou oblast portál zatím pokrývá?

Portál pokrývá hlavně Příbram, Březnici, Rožmitál, trochu Dobříš, zkoušeli jsme Votice, Milevsko… Snažíme se vždy dohodnout s místními obecními úřady, aby na svých stránkách vyvěšovaly seznamy restaurací, stejně jako to funguje v Příbrami.

Dnes má portál kolik restaurací?

Pravidelně doplňuje informace 24 restaurací, v databázi jich je kolem dvou set. Nejsou to ale jenom restaurace, jsou to například i cukrárny, kavárny, bistra…

Co přináší portál samotným restauracím a kolik je to stojí?

Stojí to necelé tři koruny na den. Je to tisícovka na rok s tím, že to je nejvyšší cena za plný servis, za plný profil. Uživateli to přináší svobodu si ve všech záložkách všechny informace profilu doplňovat podle svého uvážení. Je to zcela autonomní, může si kdykoli cokoli změnit. Může si měnit fotogalerii, ceny jídel, sestavovat si jídelní lístky, kontaktní informace včetně souřadnic pro zobrazení v mapě, možností je tam hodně. Zároveň od nás může tyto informace exportovat na své webové stránky nebo nabízíme nově i službu, kdy mohou mít restaurace svoje stránky spravované přes náš profil za roční paušál, takže nemusí platit desetitisíce za tvorbu webu, ale za zlomek této sumy mají od nás moderní internetové stránky, které si mohou sami spravovat přes náš portál. Takže při jednom zadání o sobě informují na svých stránkách, zároveň u nás, a ještě si mohou vytisknout jídelní lístky na stůl.

Jakou máte vizi do budoucna?

Nyní se chceme posunout o trochu dál v oblasti online marketingu tím, že sami aktivně vyhledáváme sezónní akce, jako jsou například svatomartinské hody, což podpoříme tak, že oslovíme provozovatele, ať nám dá o té akci informace a my je vytáhneme na speciální stránku, uděláme plakát, pošleme newsletterem všem uživatelům a prosdílíme přes sociální sítě. Máme také připravený systém soutěží, kterým se může restaurace zviditelnit a přilákat nové zákazníky. Vymyslí se krátkodobá rychlá soutěž a bude možnost vyhrát poukazy do restaurací.

Pokud restaurace nemá možnost, čas nebo chuť si sama udělat fotografie nebo propagaci, jste schopni jí vyjít vstříc?

Ano, máme kvalitní vybavení na fotografování i videoprezentace a pracujeme i na 360 stupňových videích a 3D prezentacích. A máme samozřejmě kontakty na fotografy schopné dělat profesionální produktové snímky, protože dobře nafotit samotné jídlo není žádná legrace.

Kdo navštěvuje váš portál nejčastěji?

Máme vysledováno, že jsou to často lidé z kanceláří, kteří se dopoledne podívají na svou oblíbenou restauraci, co tam mají k jídlu, někdy si rovnou zavolají a jídlo si rezervují. Nebo si ve svém nejbližším okolí vyberou restauraci, kam si dojdou na oběd. To je nadpoloviční většina návštěv, které se pravidelně vracejí. U nás mají přehled podle toho, na co mají chuť. Mohou si vybrat podle druhu jídel, podle vzdálenosti, mohou si rovnou zavolat a rezervovat místo, mohou si filtrovat vyhledávání podle toho, co přesně od restaurace vyžadují, například dětský koutek, salónek atd.

Obsahují informace i hodnocení restaurací?

Zatím jsme se toho zdrželi, protože konkurenční boj v tomto odvětví je tak zákeřný a závistivý, že jsme se báli neobjektivity hodnocení. Ať už by to byly palce nahoru dolů, hvězdičky nebo psaná hodnocení, kde se budou provozní navzájem pomlouvat nebo naopak vychvalovat svoji restauraci. Takže zatím to není, ale plánujeme to tak, aby to nebylo anonymní. Pravděpodobně s autorizací přes facebook.

Čím je KDNO pro vás osobně?

Je to naše miminko. Přineslo nám mnoho zajímavých kontaktů, mnoho zajímavých zkušeností v komunikaci s provozovateli restaurací, mnoho zkušeností při samotné tvorbě stránek... naučili jsme se spoustu nových věcí, které krystalizovaly v průběhu vytváření, protože zjistíš, že spoustu věcí nestačí udělat nějak, ale musíš je udělat s nějakou přidanou hodnotou.

Kam Dnes Na Oběd? Najdete každodenně i na Dobříšsku aktuálně:

Nabídka obědových menu v Dobříši a okolí:

http://www.dobrisskoaktualne.cz/nas-region/do-briska/kam-dnes-na-obed-menu

Přehled restaurací v Dobříši a okolí:

http://www.dobrisskoaktualne.cz/nas-region/do-briska/kam-dnes-na-obed

Chcete zviditelnit vaši restauraci?

Registrovat se můžete přímo ZDE 

autor článku: Denisa Havlíčková, Jiří Trnka a Martin Mišinec