Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor s motorkářem Davidem Fabiánem, čerstvým vicemistrem Evropy

přidáno: 23. 09. 2018

Po hned několika titulech mistra České republiky, které v minulých letech získal, vybojoval mladý talentovaný motorkář další cenné umístění, a to hned titul vicemistra Evropy. Jak moc je sezona motorkáře náročná a jaké další cíle Davida v následujícím období čekají?

David Fabián je mladá nadějná motorkářská hvězda, která pochází z Dobříše a již ve dvanácti letech má za sebou nespočet úspěšných závodů a titulů. Po letošní letní sezoně se však David konečně pyšní vytouženým evropským titulem vicemistra Evropy, o kterém nám s nadšením vyprávěl ještě před letošní sezonou v jarním rozhovoru. Snění se stalo skutečností.

Jak moc byla náročná letošní letní sezona?

Letošní sezóna byla dost náročná, kromě závodů Mistrovství České republiky jsem se hlavně soustředil na letošní závody Mistrovství Evropy, kterých jsem se již mohl účastnit, jelikož jsem splnil věkovou hranici 12 let.

Kam jsi se během léta na závody vydal, jaké úspěchy jsi posbíral a jakého si nejvíce vážíš?

V dubnu jsem se  zůčastnil prvního závodu Mistrovství Evropy na trati Circuit Parcmotor Castellolí ve Španělsku . V kategorii Youth International (12-16 let), kde startovalo 28 jezdců jsem se a umístil na 3. místě. V květnu jsem pak jel ma ME v Polsku v Krzesowicích, kde jsem obsadil v sobotu 4. místo a v neděli 3. místo. V srpnu závod v Itálii, kde jsem se umístil na 2. místě a startovalo 36 jezdců. Poslední závěrečný 5. závod ME se konal v belgickém Bilstainu, na kterém jsem získal opět 2. místo. V celkovém hodnocení šampionátu ME, v rámci kterého startovalo 48 jezdců, jsem se umístil na celkovém 2. místě a získal titul vícemistra Evropy, čehož si nejvíce vážím a jsem s letošní sezónou velmi spokojený.

 

Jaký závod byl pro Tebe nejnáročnější?

Nejnáročnější byl asi závod v Itálii, kdy se jelo vysoko v horách, až 1800 m. nad mořem, takže to bylo dost fyzicky náročný. Poslední závod v Belgii byl zase spíše náročný na psychiku, věděl jsem když dobře zajedu, tak můžu být celkově druhý, takže jsem jel trochu pod tlakem, ale povedlo se.

Na který závod nejvíce vzpomínáš?

Asi na ten první ve Španělsku. Byl to vůbec můj první závod v Evropě. Bylo tu 28 jezdců ze všech států, všichni jeli dobře a vůbec jsem netušil, že se můžu tak dobře umístit. Takže třetí místo bylo super.

Co Tě čeká teď?

Ještě mě čeká za 14 dní závod Mistrovství Polska a pak poslední závod českého mistrovství, který bude v říjnu v Kramolíně u Nepomuku. Budu bojovat o celkové pódiové umístění v celkovém pořadí. A pak zimní příprava na příští sezónu, to znamená trénování, kondiční cvičení a v zimě asi nějaké soustředění ve Španělsku, abych byl dobře připravený na příští rok.

 

autor článku: Kamila Paulová