Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Rozhovor s Jindřiškou Rombo, o tom, že sport a rodinu lze skvěle propojit

přidáno: 30. 07. 2017

Především čerstvé maminky často váhají, zda jde sport skloubit s péčí o malé děti. Vše lze však skvěle propojit. Cvičitelka Jindřiška Romba se během mateřské dovolené do cvičení zamilovala až natolik, že ji nyní můžete vídat „na druhé straně“ jako cvičitelku.

Jindřiška Romba je již od mala velký sportovní nadšenec, ale až teď se jí podařilo dotáhnout svou lásku ke sportu k povolání. Jindřiška je však především dvojnásobnou maminkou. Ano, také vás při pohledu na úvodní fotku nenapadlo, že může Jindřiška vypadat tak skvěle po dvou mateřských dovolených? Možná nám svůj recept jak na to prozradí v následujícím rozhovoru

Jindřiško, cvičíš od dětství?

Ano, v mých 6 letech mne tatínek přivedl na tenisové kurty, dal mi raketu do ruky a přihlásil do tenisového kurzu. Postupně jsem začala trénovat samostatně s trenéry a také často s tatínkem. Byl někdy přísný, (neodpustil mi jediný trénink a poté ani závodní turnaj), ale to bylo zřejmě to, co mne nedovolilo nikdy tenisovou raketu pověsit na hřebík. Naučil mne tím bojovat sama za sebe a být pečlivá a vytrvalá a tím dosáhnout úspěchu. Tenis mi dal zřejmě tu prvotní lásku ke sportu a samozřejmě i sportovní přístup rodičů, kteří mě od mala vedli k aktivnímu pohybu, ať už to byl běh, kolo, lyže, plavání nebo tenis. Dnes už si svůj život bez sportu nedokáži představit.

Hraješ tenis i teď?

Ano, stále hraji, nejčastěji s manželem, byl donedávna závodní hráč. Velmi dobře se mi s ním hraje. Hrávali jsme spolu dokonce před lety v jednom závodním teamu. Poznali jsme se na tenise. Naše dětičky chodí na kurty s námi a samozřejmě je ze hry nevynecháváme. Chodíme především na dobříšské kurty, kde vše v podstatě začalo a nastartovalo lásku ke sportu, a kde jsem před mnoha lety poznala i svého skvělého manžela.

A jaké další sporty tě lákaly?

Jako náctiletá jsem chodila na různé lekce do Aerobik studia Orel Dobříš. Zejména mne bavil aerobik s Hedvikou a Klárkou, s tou jsem vlastně začínala, poté posilovací hodiny s Míšou. Následovali stepy a skončila jsem až v závodním týmu Aerobik studia Orel a jeden rok závodila za ženy. Musím přiznat, že s odstupem času to byla vážně pecka, tréninky, závody, výběr hudby, dresů. Ano, užily jsme si hromadu srandy.... bohužel pak přišla pro mne těžší studia a závodní tenis jsem nechtěla a neměla srdce vzdát. Proto jsem závodní stepy vzdala. Dala jsem přednost studiu práva v Praze na Univerzitě Karlově. Lekce v Aerobik studiu Orel jsem však navštěvovala a poté i při práci v advokátní kanceláři jsem cvičení v Orlovně nevzdala. Pomáhalo mi vypnout a nemyslet na práci.

Takže vede u Tebe tenis, aerobik… ještě nějaké další sporty?

Mimo tenis a cvičení v tělocvičně mám ráda běh. Po narození druhého dítka jsem nemohla shodit nabraná kila v těhotenství. A jednoho dne jsem se rozhodla, že takhle to dál nejde a že kila půjdou zkrátka dolů. Začala jsem běhat a samozřejmě jsem upravila i stravu a postupně jsem začala upravovat cvičební plán tak, abych postupně zatěžovala jednotlivé svalové skupiny, zejména záda a ruce. Díky tatínkově výchově jsem poctivě pracovala a makala. Výdrž a odhodlání přinášely ovoce a já se mohla vrhnout do dalšího. Absolvovala jsem kurz výživového poradce. Spolupracuji s lidmi a snažím se jim co nejvíce pomáhat.

Kdy jsi začala chodit s vlastními dětmi cvičit?

První krůčky jsem udělala v Aerobik studiu Orel Dobříš. Když ale přišel druhý skřítek na svět, tak to začalo být časově náročnější a já zkusila chodit na hodiny do dobříšské Sokolovny, kde však po nějaké době lektorka přestala cvičit a já jsem kurz Batolátek převzala. 

Kdy jsi zjistila, že i koníček se může stát prací?

Postupně mě to začalo bavit, a tak jsem si udělala svůj první cvičební kurz. Poté jsem si řekla, že by to mohla být i moje práce, protože se prozatím nechci vrátit k právu. Miluji svoji rodinu, ráda se o ni starám a nechci být pod tlakem soudních sporů.  Role maminky a manželky mne prozatím naplňuje, ale cítím i potřebu práce a seberealizace. Proto jsem se začala zajímat o sport více do hloubky. A uvědomila si, že tahle práce by byla tou, která by mě mohla naplňovat. Následovala smršť kurzů od Českého svazu aerobiku. Kurz pro děti však nebyl hned otevřený, a tak jsem si nejdříve udělala kurz bodystylingu pro dospělé.

Takže sis otevřela své lekce?

Rok jsem zkoušela různé tělocvičny, našla jsem i svoji klientelu, nicméně jsem si uvědomila, že potřebuji jedno místo svého působení. A tak jsem oslovila Klárku Jandovou z Aerobik studia Orel Dobříš, a nastínila ji své vize a nabídla ji své služby, práci s dětmi. Jako cvičitelku miminek s maminkami od 6 měsíců do 9 měsíců, dále miminek od 9 měsíců do 1 roku a batolátek od 1 do 3 let. Reakce Klárky mne moc potěšila, kývla a dala mi možnost cvičit. Nyní se již připravuje rozvrh určený miminkám již od 6 měsíců. Do budoucna bych se ráda vrhla do cvičení vhodného pro miminka již od 3 měsíců. Jsem v programu Fitmami. Baví mě i cvičení s dospělými, nicméně jelikož mám rodinu, se kterou chci trávit co nejvíce času, večerní cvičení prozatím neupřednostňuji, nicméně se mu do budoucna nebráním.

Je to práce na celý život?

Zatím mě naprosto naplňuje a uspokojuje. Ale uvidíme do budoucnosti, kdy děti vyrostou a já zjistím, že bych mohla být aktivnější. A pár lekcí třeba přidat a vzdělávat se v dalších cvičebních oborech. Na prvním místě je však zatím má rodina. Přestože mám obrovskou oporu ve svém manželovi, já sama cítím, že tu chci být právě pro něho a své dětičky.  Svoji rodinu prostě miluji nadevše. A tímto děkuji svému manželovi za jeho podporu, trpělivost a lásku. Cvičení s miminky a batolátky prozatím realizuji díky Klárce v orlovně v dopoledních hodinách a časem ráda přidám i jiné lekce..

Kde tedy Jindřišku potkat?

Ve zvláštní škole Dobříš cvičím každou středu pro dospělé, vyjma letních prázdnin. A nyní nově i v Aerobik studiu Orel Dobříš, kde vedu prázdninovou lekci batolátek od 1 do 3 let a mateřské v pohybu. Od září budou vypsány i již zmiňované kurzy miminek s maminkami v Orlovně. Všechny aktuální informace najdete na mé internetové stránce Fit cvičení s Jindřiškou a na stránkách Aerobik studia Orel Dobříš.

Všem přeji krásné a pohodové léto, plno krásných zážitků a sluníčka. A v září se na všechny, kteří si přijdou zacvičit nebo i jen vyzkoušet mé lekce, moc těším! Krásné léto. 

autor článku: Kamila Paulová