Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

dobrisskoaktualne.cz/rozhovory

Dobříšský fotbalový trenér Filip Burda: Chci vychovat hráče pro „A“ tým

přidáno: 13. 09. 2018

Po úspěšné sezoně fotbalového dobříšského „B“ týmu odešli z pozice trenérů z pracovních důvodů Miloš Krátký a Karel Kadlec. Tým převzal Filip Burda z Příbrami, který přešel z funkce trenéra mladšího dorostu.

Jak jsi se dostal k fotbalu?

I když v mé rodině je fotbalová tradice, fotbal hrál otec i děda, já jsem se věnoval házené a lednímu hokeji. K fotbalu mne přivedl můj syn Dan, který v pěti letech přišel do fotbalové školičky na Spartaku Příbram. Postupně jsem začal pomáhat trenérovi. Zúčastňoval jsem se kurzů trenérů a získal B-licenci UEFA. Ve Spartaku máme rodinnou tradici, působil jsem tam osm let.

Jak jsi se dostal na Dobříš?

Na Dobříš mne přivedl „Ája“ Kuchař. S ním se znám od té doby, co jsme oba ve svých oddílech trénovali přípravky. Protože v té době nebyl na Dobříši trenér dorostu, nabídl mi, zda bych zde nechtěl působit. Nabídku jsem přijal a tak jsem zde začal trénovat. Po dorostu jsem vedl i jednu sezonu B-tým dospělých. Pak jsem z pracovních důvodů musel nějaký čas fotbalu nechat, ale když důvody odchodu pominuly, nabídl mi opět „Ája“ trénování mladšího dorostu na Dobříši. Protože v té době v Dalekých Dušníkách, kde jsem krátce působil, skončil dorost, nabídku jsem přijal. Impulsem k tomu byl i příchod syna na Dobříš. „Přitáhl“ jsem tehdy na Dobříš několik hráčů a začal jsem působit u mladšího dorostu v divizi. V jarní části soutěže jsme získali čtyři vítězství a aspoň jsme neskončili poslední. Dorostenecká soutěž byla nad síly týmu. Protože v následující sezoně pro nedostatek hráčů, byly sloučeny týmy starších i mladších dorostenců, přijal jsem opět nabídku trénovat „béčko.“

Jak se díváš na současnou situaci v „B“ týmu Dobříše?  

„Béčko“ je složeno dost nevyváženě. Jsou tu starší zkušení hráči, ale i hodně mladí nezkušení. Chci se snažit přivést do týmu mladé hráče a dorostence, kteří by postupně mohli být zálohou prvního týmu. Problémem na Dobříši je podle mne nedostatek hráčů dorosteneckého věku. Není kde moc brát. Chci se snažit zapojit starší dorostence do mužstva. Ti zkušenější hráči jsou tahouny „béčka“ a ti by měli být příkladem pro ty mladší. Atmosféra v mužstvu je dobrá. Chtěl bych, aby mužstvo hrálo fotbal, na který by se dalo koukat. Myslím si, že tým má na to, aby hrál někde v klidných vodách středu tabulky I.B třídy.

autor článku: Radim Weber