Dnes je úterý 16. duben, svátek má Irena.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Zahoďte kila i stres! V Tělárně vám postaví funkční trénink na míru

přidáno: 23. 01. 2022

Dali jste si od Nového roku předsevzetí? Že zhubnete, začnete se hýbat, budete pravidelně chodit do fitka…? Jestli se vám předsevzetí daří dodržovat i nyní, v posledních lednových dnech, patříte mezi hrstku šťastlivců, kteří vydrželi první nejzrádnější týdny. Pokud ne, můžete to zkusit třeba od 1. února.

Možná to nyní půjde snáz. Možná na to půjdete chytřeji, pomaleji, a přitom efektivněji. Zavítejte do dobříšské Tělárny a začněte namísto překotného posilování a cvičení na strojích s komplexním funkčním tréninkem pomocí vlastního těla. Každá lekce je záživná, hravá a pokaždé jiná, takže vás bude bavit.

„Nemůžu říct, že bychom u nás po Novém roce zaznamenali extrémní nárůst zájmu o cvičení jako v běžných fitness-centrech. Přikládám to specifickému přístupu i pohybu, kterému se u nás lidi učí. Neslibujeme rychlé výsledky, ale dlouhodobou a funkční cestu k přirozenému pohybu,” říká majitel Tělárny Lukáš Rác. Funkční trénink vychází z principů, které využívá fyzioterapie, a stojí na třech pilířích - dechovém cvičení, oživení mezilopatkových svalů a zad a práci kyčelního kloubu. V Tělárně nenajdete cvičící stroje, ale strojem se stane vaše vlastní tělo. Naučíte se ho správně a efektivně používat a ovládat nejen pro hodiny strávené v tělocvičně, ale především pro běžné každodenní fungování. V Tělárně vás mimo jiné naučí, jak správně držet tělo, sedět, stát, chodit… A ruku v ruce s tím odbourat špatné pohybové stereotypy.

Díky individuálnímu přístupu trenéra Lukáše je každá lekce funkčního tréninku v Tělárně jiná a přizpůsobená potřebám jednotlivců. Přijít sem můžou děti, puberťáci, dospělí, senioři, muži i ženy. Progresivní plán Lukáš postaví úplným začátečníkům i “pokročilým” sportovcům zvyklým své tělo používat z jiných sportů a pohybových aktivit. Lidi si k nám přijdou nejen zacvičit, ale také si mentálně odpočinout a shodit ze sebe stres. Vědí, že nemusí přemýšlet nad tím, co budou dělat. Osobně se s každým novým člověkem seznámím, představím mu principy funkčního pohybu a postarám se o něj. Povím mu, co a jak má dělat a proč to má dělat,” popisuje Rác. V Tělárně si s ním zacvičíte na skupinových lekcích, ale nabízí i individuální tréninky a v případě zájmu o redukci váhy také výživové poradenství.

Kromě individuálních potřeb jednotlivců zohledňují v Tělárně také další okolnosti jako například roční období. V zimě jsou lekce “pomalejší” a silovější, v létě naopak zaměřené více na vytrvalost. Zásadou funkčních tréninků je ale podle Ráce, aby nebyly stereotypní a přinesly vždy něco jiného a nového. I díky tomu fungují pro tělo daleko lépe a hlavně dlouhodobě. „Jsem trochu alergický na lidi, kteří chtějí všechno rychle. Rychle získat kondici, nabrat svaly, rychle zhubnout. Nic takového nemůže trvat, je to prostě dlouhodobě neudržitelné. Rychlé výsledky neexistují. Funkční tréninky vás zabaví na dlouho. Vylezete při nich ze stereotypu, cvičení má pokaždé jinou barvu a každý trénink je úplně jiný. Díky tomu je efekt funkčního cvičení stabilnější - tělo si nestihne zvyknout na rutinu, dostává neustále nové impulsy a díky nim se posouvá dál,” říká.

A jaké je jeho rada pro všechny zájemce o funkční a zdravý pohyb, kteří dočetli až sem?

„Hlavně se hýbejte. Začněte dělat cokoliv pro svoje tělo a pro své zdraví. U nás v gymu vám rádi poradíme s tím, jak vaše tělo probudit a jak se začít hýbat správně. Nejen pro prvních pár dnů či týdnů nového roku. Dáme vám pevné základy pro to, aby pro vás bylo cvičení efektivní.”

Kontakt na dobříšskou Tělárnu:

adresa: Na Zlaté stezce 1075, 263 01 Dobříš

majitel: Lukáš Rác

tel.: 777 845 353

e-mail: info@telarna.cz

web: www.telarna.cz

facebook: Tělárna

YouTube: TĚLÁRNA - ŠKOLA POHYBU

autor článku: Michaela Fialová Rozšafná