Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Úžasný závod! Na start ENERGON běhu se postavilo téměř 400 běžců

přidáno: 05. 07. 2020

ENERGON běh v Dobříši přivítal téměř 200 dětí, více jak 100 dospělých závodníků v hlavním běhu, 60 běžců ve štafetách, přes 20 závodnic Fitness běhu a přes 20 kočárků. Od rána do odpoledne tady vládla skvělá atmosféra a o sportovní zážitky tady nebyla nouze.

Běžecké závody, které pod svou záštitu vzala společnost Energon měly své zázemí právě v areálu této firmy. Celou organizaci pak zajišťovala Jitka Doubravová z agentury VDN Promo, která je mimo jiné také jednou z velkých milovnicí tohoto sportu.

Závodů pro děti se účastnily holky a kluci už od 2 let

ENERGON běh byl zahájen tzv. dětskými běhy, které přinesly nečekanou podívanou a úžasné výsledky. Vodiče všem kategoriím dělal zástupce společnosti Energon Jan Kacíř, který také závodní tratě připravoval a mimo jiné samozřejmě startoval mezi závodníky v hlavním závodě na 10 km.

Vzhledem k obrovskému a nečekanému zájmu dětí o závod, rozdělili organizátoři malé běžce do více věkových kategorií a samozřejmě na holky a kluky. Pod startovním obloukem proběhlo cílem téměř 200 dětí a pro všechny byly připravené motivační medaile za účast a další sladké odměny.

Během závodů nejmladších kategorií vyjádřili diváci závodníkům svou obrovskou podporu potleskem i pokřiky. I ty poslední děti tak dobíhaly do cíle s úsměvem a radostí.

Speciální závody kočárků měly nečekanou účast

Ještě večer před závodem bylo do tohoto originálního závodu nahlášeno pouze několik málo rodičů. Velkým a radostným překvapením tak pro organizátory bylo, když se na první start v kategorii maminek postavilo celkem 16 kočárků.

Přesto, že šlo o závod v tzv. sportovní chůzi s kočárkem, jak maminky, tak tatínci se postarali o senzační podívanou a skvělé výkony. Aby taky ne, vždyť maminky bojovaly o zbrusu nový kočárek v hodnotě 10 000 Kč od společnosti Feedo.

Tatínků se na start postavilo celkem 7 a i oni nám předvedli skvělé výkony.

Vyhlášení výsledků dětí a kočárků

Na bednu vítězů si postupně během vyhlášení výsledků vystoupaly všechny děti z jednotlivých kategorií. K medailím za účast tak těm nejlepším třem přibyla i další. Mimo to si děti odnášely krásné a hodnotné ceny od partnerů a sponzorů závodu.

Zkrátka nepřišli ani maminky a tatínci ze závodu kočárků. Svou chvilku slávy si na stupních vítězů vychutnali i oni a stejně jako všichni si odnesli plné tašky cen.  

Hlavní závod s běžeckým Optimistou a nejstarším závodníkem

Před startem do hlavního závodu čekalo na všechny běžce pozitivní překvapení. Závod totiž přijela odstartovat a všechny namotivovat zpěvačka a herečka Olga Lounová. Ta všem popřála nejen hodně štěstí a sil, ale před startem závodníkům zazpívala svou písničku „Jsem optimista“ a senzačně tak ještě doplnila pohodovou atmosféru dne.

Do závěrečného závodu dne vystartovalo více jak 100 běžců. Společně startovali ženy, muži i štafety, které navíc doplnili závodnice z oblíbeného Fitness běhu na 5 km.

Díky tomu, že byla trasa řešena 2,5 km okruhem, bylo hlavně v areálu společnosti Energon, kde byl umístěn start a cíl, možné vidět skvělé výkony běžců a senzační finišující sprinty.

Obrovský potlesk a respekt pak sklidil nejstarší závodník, který doběhl do cíle v kategorii nad 70 let a jako jediný účastník ji také vyhrál.

Slavnostní vyhlášení a ceny za 100 000 Kč

Závěrečné slavnostní vyhlášení následovalo bezprostředně po ukončení hlavního závodu. Pod běžeckým obloukem a na připravené stupně vítězů vystoupali vždy ti nejlepší.

Medaile závodníkům předával jednatel společnosti Energon Jan Ježek a z rukou profesionálního sportovce Jana Tománka pak závodníci obdrželi i další hodnotné ceny.

Absolutně nejrychlejším běžcem závodu se stal Jaroslav Blažek z TJ ČZU, který uběhl závod na 10 km za čas 37:24. Mimo vítězství ve své kategorii (muži do 39 let), si tak odnesl i hlavní cenu od Škoda Auto-Poly Příbram, která mu darovala na víkend luxusní vůz s plnou nádrží.

ENERGON běh, který je zařazen také do Brdského poháru realizovala společnost Energon a organizovala agentura VDN Promo. Hlavním partnerem akce byla společnost Škoda Auto-Poly z Příbrami.

Akci podpořili a zároveň darovali hodnotné ceny do závodu i další partneři:

Další ceny pro tento závod věnovali: Aerobik studio Orel Dobříš, BeFit energy club, kavárna Puntík, dětská herna Skřítkov, Football Mania, Coffee now, DrWitt – minerální voda s vitamíny, TIGER energy drink, Wellness Centrum Svaté Pole, Adventure Golf club Budínek, Cukrárna Hájek & Hájková.

A jak hodnotí ENERGON běh jeho hlavní organizátorka, moderátorka a závodnice Jitka Doubravová?

I když spousta lidí odjela na dovolenou, běhu se zúčastnil velký počet závodníků, což je pro mě ta největší odměna. Velké díky patří pak hlavně firmě Energon, která si běh finančně vzala pod svá křídla.

A jinak... já osobně jsem si užila nejvíc závody dětí. Toho nadšení a radosti co v dětech bylo. To je to, proč v tom pokračovat a věřím, že se závodníci mohou těšit za rok na další ENERGON běh v Dobříši. 

A jak akci vidí Jan Ježek za společnost Energon?

Potěšilo mě kolik dorazilo na závod dětí a jak si to užívaly. Musím říct, že vše bylo díky Jitce perfektně zorganizované a jsem rád, že jsme takovou sportovní akci vzali pod svou záštitu. Aktivní pohyb je potřeba podporovat a zvláště pak u dětí.  

Byl bych rád, kdyby se nám pro příští rok povedlo běžecký závod uspořádat ve spolupráci s městem Dobříš. Věřím, že takovéto akci bude nakloněno i vedení města a domluvíme se.

VÝSLEDKY A FOTO

Výsledkové listiny jednotlivých kategorií naleznete ZDE na webu Brdského poháru.

Fotoalba ze závodu s téměř 1 000 fotografií naleznete ZDE na facebookovém profilu pořádající agentury VDN Promo.

autor článku: redakce DA (foto: Eliška Pospíchalová a Karolína Šejnová)