Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Honza Tománek vybojoval na mistrovství světa ve Francii stříbro!

přidáno: 17. 09. 2019

Druhou zářijovou neděli se sportovec Jan Tománek postavil na start svého již třetího mistrovství světa v 70.3 Ironmanu (1.9 km plavání – 90 km cyklistika – 21.1 km běh) ve francouzském Nice, ve kterém bojoval o třetí titul mistra světa.

Honza Tománek v kategorii HC (Handcycle) dokončil závod na 2. místě a z mistrovsví světa 70.3 Ironman World Championship Nice, France veze zasloužené STŘÍBRO! Navzdory tomu, že vysněný titul neobhájil, je Honza s předvedeným výkonem spokojený!

Honzo, kolik dní před samotným startem jsi dorazil do Francie?

Do dějiště závodu, francouzského Nice, jsem dorazil necelý týden před hlavním závodem, abych se detailně seznámil s tratí a aklimatizoval se. Zázemí velkých závodů v centrech měst má svá specifika a mezi nejnepříjemnější patří nedostatek míst k zaparkování, což značně ovlivňuje logistiku. Podařilo se mi s téměř ročním předstihem zarezervovat apartmán nedaleko startu, jehož součástí měla být parkovací garáž, ale ne vše bylo podle plánu. Parkování bylo vzdáleno 500 metrů, garáž byla tak malá, že mé auto se dalo zaparkovat jen s velkými obtížemi a vlastní ubytování také nebylo moc komfortní. Druhý den jsem se snažil najít optimálnější zázemí, ale vzhledem k Ironmany přeplněnému Nice to bylo bez šance.

Před závodem jsi tedy stále ještě trénoval?

Po předchozích rozpacích jsem se vrhnul do závěrečné fáze přípravy, resp. ladění formy a seznamování se s tratěmi závodu. V okamžiku, kdy jsem se po dvoudenní cestě začal zase hýbat byla skepse z příjezdu i samotného Nice ta tam, začal jsem se koncentrovat jen na závod samotný, a dál šlo vše podle plánu. Během tréninku defacto každý den panovaly jiné plavecké podmínky, jednou byly vlny menší, podruhé zase větší.

Jak si se cítil na trati závodu?

V den závodu byla hladina moře nezvykle klidná, což vydrželo až do startu, kdy hladinu rozvířily první záběry závodníků. Kategorie PC&HC (Physically Challenged & Handcycle) odstartovala zhruba v polovině startovního pole v 8:13 hodin ráno. Plavecká trať byla dobře čitelná a díky dalším závodníkům bylo možné plavat ve skupině, což výrazně usnadňuje orientaci. Pocitově se mi plavalo dobře a dosažený čas 40:01 minuty je mým současným standardem, ale nebudu skrývat mírné zklamání. Každopádně z vody jsem vylézal jako průběžně druhý závodník v kategorii handcycle.

Devadesátikilometrová cyklistická část slibovala úctyhodných 1400 metrů převýšení, což 70.3 Ironman World Championship Nice řadí mezi nejnáročnější závody na poloviční distanci, a dokonce v historii mistrovství světa se jednalo o vůbec nejnáročnější cyklistickou trať, kterou jsem absolvoval v celkovém čase 4:02:56 hodiny, což považuji za dobrý výsledek. Do závěrečného běhu na 21.1 km jsem vjel jako vítr. Samozřejmě bych chtěl sjíždět vedoucího jezdce a dostat se tak do čela závodu, ale jeho náskok byl vysoký.

Motivaci pokračovat a bojovat jsem rozhodně neztrácel a pokračoval jsem na hranici svých možností. Běžeckou část jsem dokončil za 1:07:42 hodiny, což patří mezi mé nejrychlejší běhy na této distanci.

Nakonec jsi ale na první místo nezvládl dosáhnout, jsi i tak se stříbrnou medailí nadšený?

Ano, cílovou pásku jsem protnul na druhém místě v kategorii HC (Handcycle) v celkovém čase 6:02:32 hodiny a z mistrovsví světa 70.3 Ironman World Championship Nice, France vezu stříbro ale zasloužené STŘÍBRO! Navzdory tomu, že jsem vysněný titul neobhájil, jsem s předvedeným výkonem spokojený.

My Honzovi gratulujeme a přejeme další krásné úspěchy, a hlavně krásných zážitků!

autor článku: redakce DA a Honza Tománek