Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Jak dal Honza Tománek Poreč Triathlon pod 5 hodin

přidáno: 22. 10. 2019

Honza Tománek ukončil letošní triatlonovou sezónu startem na mezinárodním triatlonu v chorvatské Poreči. Jak celý tento závod prožíval si můžete přečíst v jeho vyprávění...

Do Chorvatska jsem dorazil již týden před plánovaným startem, protože vzhledem k prudkému ochlazení v České republice jsem chtěl ještě něco v závěru roku najet, a na poslední start se kvalitně připravit. Trénink byl samozřejmě na prvním místě, ale díky předstihu, se kterým jsem dorazil, jsem měl možnost užít si sluníčka i jako turista a navštívit zajímavá místa v okolí. Měl jsem mnoho příležitostí k typickým triatlonistickým kratochvílím Café & Cake, kterých jsem využil a pobyt si trošku osladil.

Poprvé v sezóně jsem se svým plaveckým výkonem spokojený

V letošním roce jsem neměl mnoho příležitostí k plaveckému tréninku v moři a musím se přiznat, že i z tohoto důvodu jsem chtěl uzavírat sezónu právě v Poreči, protože Chorvatské moře mám rád. V den závodu byla vodní hladina naprosto klidná a vše nasvědčovalo příjemnému plaveckému zážitku. Odstartoval jsem s úderem osmé hodiny ranní spolu s kategorií žen a vzhledem k nižšímu počtu žen na startu bylo plavání opravdu poklidné. Podařilo se mi udržet v jedné z několika předních skupinek a celé plavání jsem měl možnost odplavat ve skupině, což je značně efektivnější i rychlejší. Plavání jsem si užíval a měl jsem pocit, že plavu nad svůj současný standard. Pohled na cílovou bránu mě sice na chvíli vrátil zpět do reality, protože dosažený čas 39:51 minuty je mým průměrem. Nakonec mě můj pocit z rychlého plavání nezklamal, protože trať byla místo standardních 1.9 km podle měření GPS minimálně o 200 metrů delší, takže se svým plaveckým výkonem jsem asi poprvé v letošním roce spokojen.

Bez stresu jsem asi rychlejší

Přechodová zóna T1 – byla zhruba 300 metrů dlouhá a mé vybavení čekalo až na samotném konci. Přestože mi šlo o celkový čas, tak jsem příliš nespěchal a pravděpodobně jsem nalezl klíč k rychlému depu. Když nespěchám a nestresuji se, jsem asi rychlejší. Dosažený čas 7:16 minuty považuji za dobrý vstup do cyklistické části.

Cyklistika zpravidla rozhodne...

Cyklistická trať v Poreči bývá trošku kratší, měří „jen“ 87 km. Vzhledem k organizačním změnám a úpravě trati byl závod nakonec v konvenční devadesátikilometrové délce. Trať byla výrazně zvlněná a během závodu se nastoupalo 750 výškových metrů. Výjezdy byly spíše táhlejší, což je pro handbike bezesporu lepší variantou než krátké a strmé trháky. V letošním ročníku Poreč Triathlon jsem chtěl zaútočit na celkový čas pod 5 hodin, což je zpravidla možné jen tehdy, pokud zvládnu cyklistiku pod 3 hodiny. Od prvních kilometrů jsem tedy jel na svém tempovém maximu. Kilometry i závodní okruhy postupně ubíhaly a v polovině závodu jsem poprvé zkontroloval průběžný čas. Cyklistiku jsem měl rozjetou velmi slibně a navzdory vyššímu převýšení jsem mohl kalkulovat již s defacto jistým časem pod 3 hodiny. Přestože jsem v druhé polovině mírně zpomalil, cyklistiku jsem zvládl za 2:52:56 hodiny, což považuji za velmi dobrý výkon, se kterým jsem vzhledem k náročnějšímu profilu rozhodně spokojený.

Hektičtější přechod byl nakonec dobrý

Přechodová zóna T2 – byla již trošku hektičtější než T1, protože dokončit v celkovém čase pod 5 hodin bylo nynější realitou a ztrácet zbytečné vteřiny, které by mě pak mrzely jsem rozhodně nepotřeboval. Celkový čas 4:19 minuty v T2 považuji za dobrý výkon a nadějný vstup do závěrečné běžecké části.

Na řadě je běh a vysněná meta je stále ve hře

Běh je v Poreči rozdělený do čtyř okruhů a z pohledu jízdy na běžecké formuli není rozhodně optimální. Velké množství zatáček, úzkých průjezdů, nerovností, profilových změn a obratů. Díky skvěle zvládnuté cyklistice jsem věděl, že pokud chci jet pod 5 hodin, musím běh dokončit v čase 1:15 hodiny. Většinou úvodních 5 km ukáže, jak na tom aktuálně jste a jak by se mohl závod dále vyvíjet. Cítil jsem se dobře, tempo bylo vyrovnané a únava minimální. Po prvním okruhu jsem věděl, že vysněná meta je stále ve hře a nezbývalo než strojově pokračovat dál. Po pádu v běžecké části při 11TRI Belgrade jsem byl jednoznačně více opatrný. Neriskoval jsem, ale pečlivě jsem hlídal čas. V posledním okruhu jsem měl oproti plánu mírný náskok, což mi přidalo na klidu, nicméně i chvilka nepozornosti by mě mohla o vytyčený cíl připravit.

Cíl splněn...

Časomíra se zastavila na hodnotě 1:13:55 hodiny, což znamenalo jediné, meta 5 hodin byla v Poreč Triathlonu pokořena. Celkový čas 4:58:15 hodiny pro mě znamenal krásné rozloučení s letošním rokem a úspěšnou triatlonovou sezónou.

autor článku: redakce DA a Jan Tománek