Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Závod Trans Brdy s 211 na Dobříši. Téměř 1 500 závodníků a silné zážitky

přidáno: 28. 07. 2020

Trans Brdy s 211 byl v pořadí čtvrtý závod celorepublikového seriálu Kolo pro život, který se uskutečnil na Dobříši a přinesl velkolepou podívanou! Účast na této jedinečné sportovní akci byla neuvěřitelná, atmosféra nezapomenutelná a výkony závodníků skvělé.

Sobota 25. července 2020 se nesla v duchu velmi vydařeného závodu na Dobříši. Celkem 845 účastníků závodních tratí se vydalo vstříc náročným, ale dle slov naprosté většiny, skvěle značeným a připraveným tratím Trans Brdy s 211. Přidejte k tomu více než 600 účastníků pohodové Family Jízdy a dětských závodů a za rovnítkem najdete skvělou sobotu plnou zážitků, výtečného počasí a pohodové atmosféry.

Čtvrtý závod Kola pro život přinesl velkolepou podívanou!

Zázemí závodu bylo přesunuto nově na Dobříš a velkým lákadlem pro závodníky byla UCI trasa A, která sem přivedla i mezinárodní konkurenci. Děti si mimo oblíbené Ninja dráhy od České spořitelny mohly užít i malování na obličej nebo fotokoutek od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Organizátorům se podařilo i tady u nás naplnit kapacity pro závodní trasy a zároveň na akci dorazilo také velké množství dětí a rodin.

Trans Brdy byl závod o skvělých výkonech, o mezinárodní účasti díky UCI trase A, a o překonávání osobních limitů každého jednotlivce. Hodně závodníků po závodě potvrdilo, že trať byla úžasná, ale také pěkně náročná.

Celkový počet účastníků: 1448

  • Trasa A: 156
  • Trasa B: 356
  • Trasa C: 333
  • Family jízda: 169
  • Junior Trophy: 331
  • Junior Trophy Maraton: 103

Hlavním iniciátorem a jedním z organizátorů závodu byl dobříšský sportovec a zastupitel města Filip Kahoun, který strávil v hlavním areálu i na trati celý den.

Filipe... jaké jsou tvoje zážitky a dojmy z této jedinčné akce?

Jsem ještě plný dojmů. Je to vlastně poprvé, co jsem strávil celý den v roli spoluorganizátora takové velké akce. Dodnes jsem hlavně závodil, maximálně pořádal běžecký závod Dobříšskou osmičku a pomáhal některým menším akcím.

Zážitky ze závodu Kola pro život na té "druhé straně" jsou hodně silné. Měl jsem možnost poprvé vidět špičku MTB při tom jak zvládají naše ikonické kopce - jako třeba Kazatelnu. Nová pro mě byla i komunikace s účastníky během závodu. Viděl jsem jejich snahu, vypětí a nasazení, po závodě poslouchal pozitivní ohlasy, chválu na krásné, ale těžké brdské terény, to bylo všechno jiné, než když jsem mezi nimi. Možnost mluvit s pomocníky na trati, které jsem měl na starosti, a kteří poprvé zažili takovou akci, vidět a slyšet jejich nadšení z takového zážitku i zájem se příště opět účastnit, mě nabila další energií.

Asi se dostávám do věku, kdy začnu více organizovat a méně se honit po kopcích. Uspokojení ze spokojenosti ostatních je také k nezaplacení.

Mezi nejlepšími závodníky byl i Dobříšák Martin Voltr

Porci více než 90 km s převýšením přes 2 100 metrů na nejdelší trase A zvládl nelépe švýcarský závodník David Gysling, a to ve skvělém čase 3 hodiny 18 minut a 4 vteřiny navrch. Druhý Jan Škarnitzl z CYKLOSTAR Trek Mercedes-Benz týmu a třetí Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB) dosprintoval do cíle bok po boku, ovšem s odstupem 1 minuty 17 sekund na vítěze.

Velké uznání zaslouží také závodnice něžnějšího pohlaví. Především velmi náročné Áčko pod hlavičkou UCI skutečně obstálo v porovnání s mezinárodní kvalitou a nabídlo tuhé souboje. Njelépe si s tratí poradila Angelika Tatzreiter z Rakouska v čase 3 hodiny 57 minut a 56 vteřin. Té trať vyloženě sedla, neboť na druhou Kláru Pavelkovou ze Sup Girls týmu dokázala najet přes 20 minut. Klára protnula cílovou pásku za 4 hodiny 18 minut a 1 vteřinu, nicméně ve svých 20letech je to i tak obdivuhodný výkon a gratulujeme jí k cennému umístění. Na bronzový stupínek vystoupala další rakouská závodnice, Karline Neumüller z týmu DNA Eindruck Sarleinsbach.

Díky hojně obsazené trase A bylo také možné sledovat velmi zajímavá a prestižní klání na Béčku. To čítalo téměř 57 km s převýšením 1 300 metrů. I přesto se tady celá první desítka vešla do rozmezí 10 minut v cíli a rozhodoval tak skutečně každý metr na trati. Nejrychlejší byl Lukáš Kobeš z týmu GAPP Systém Kolofix MTB Racing, který projel cílem za rovné 2 hodiny a 3 minuty. Rameno na rameno dojeli do cíle s odstupem 4 minut 54 sekund Jan Rajchart z ETHIC Sport Cycling týmu a jen o vteřinu za ním Martin Voltr z Dukly Praha. Dobříšák Martin Voltr však tímto výkonem získal zaskoužené 1. místo v kategorii muži 17 - 22 let.

Mezi ženami ovládla trasu B přesvědčivě Jitka Čábelická v čase 2 hodiny 21 minut 37 sekund. Druhá Pavla Havlíková dojela za Jitkou s odstupem 9 minut 40 vteřin. První trojici doplnila na stupních vítězů Klára Filipová, která dojela do cíle za 2 hodiny 42 minut rovných.

Ohlasy z trati Trans Brdy s 2011 a díky hlavních organizátorů

Závodníky přijel povzbudit a na start se postavil také starosta města Dobříše.

"Letos jsem zvolil nejkratší trať, Céčko v délce 37 km. Kopců tam i tak bylo dost. Naštěstí to kolem Dobříše znám, tak jsem věděl kde pošetřit síly a kde to pustit. Na trati byli všichni jezdci ohleduplní, strkanice možná byla mezi prvními, ale u nás vzadu jsme si s pár závodníky stihli cestou do kopce i něco říct. Na křižovatkách jsem potkával známé tváře. Mám radost, že se mezi dobrovolníky na trať přihlásilo tolik lidí z Dobříše. A výsledek: 93. místo z 300 závodníků. Zázemí závodu bylo obrovské. Prostě největší seriál horských kol v České republice potřebuje prostor. Pořadatelé správně pochopili, že nejde jen o tu hrstku, co bojuje o přední příčky. Kolo pro život je pro hobíky a jejich rodiny. Děti se vyřádily často víc než rodiče. Slyšel jsem pozitivní ohlasy v cíli, vypadá to, že se Brdy sportovcům líbily," popsal své dojmy z trati i samotného závodu starosta Dobříše Pavel Svoboda.

„Nepatřím sice mezi adepty na pódiová umístění, přesto mi Kolo pro život dává úžasnou příležitost dosyta si zazávodit a prodat vše, co jsem v tréninku poctivě odpracoval. Navíc možnost porovnat se s českou cyklistickou špičkou je výborná motivace pro zlepšování. Trať byla perfektně připravená, bezproblémově značená a nabízela od všeho trochu. Zpočátku, než se celý balík rozjel a nadělil podle výkonnosti, se docela prášilo, ale už po kilometru se najelo na asfalt a začalo se táhle stoupat do krásných brdských lesů. Tam už jsme si každý jel „to svoje“ a mohli jsme si každý užít rychlé sjezdy, technické výjezdy i krásné táhlé úseky lesem, hlavně v druhé polovice trati, které mi sedí nejvíce a kde jsem trochu i získal. Snad jen u občerstvovací stanice jsem si posteskl, ať už je vše v normálu i z hlediska hygieny, aby nám všudypřítomní pořadatelé mohli opět pití i jídlo podávat rovnou do ruky a nemuseli jsme zastavovat a ztrácet tak tempo i cenné vteřiny. Nicméně zdraví je přednější, to je jasné. Na závěr už jen přežít krátké kořenovité stoupání a hurá do cíle. I když jsem, jako obvykle, dojel hodně vyčerpaný, budu na tento závod moc rád vzpomínat. Po nutném doplnění energie a příjemné sprše, která je skvělým bonusem pro všechny závodníky, už následovalo jen vychutnávání doznívajících endorfinů a atmosféry při oceňování nejlepších borců. Za rok se sem opět vrátím,“ takto se s námi podělil o své dojmy Jirka Stránsky, 43. muž v cíli trasy B.

„Závod i celý den se vydařil skutečně na výbornou a my moc děkujeme za podporu města Dobříš i všech místních dobrovolníků a pomocníků, kteří se s námi zapojili do organizace celé akce. Už teď se těšíme na spolupráci opět za rok,“ řekl k závodu za tým společnosti Petr Čech Sport její marketingový manažer Jakub Mašata.

Fotografie a výsledky z Trans Brdy s 211

Fotografie ze závodu Trans Brdy s 211 na Dobříši, který byl čtvrtým závodem seriálu Kola pro život naleznete ZDE.

autor článku: redakce DA (zdroj: www.kolopro.cz)