Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Krajský Přebor škol orientačního běhu ovládli žáci a studenti z Dobříše!

přidáno: 23. 05. 2022

Ve středu 18. května 2022 uspořádal v Dobříši oddíl orientačního běhu OK Dobříš velký závod - krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu 2022. Na závod přijela školní družstva z celého Středočeského kraje a cílem nakonec proběhlo 248 žáků a studentů základních a středních škol a víceletých gymnázií.

Krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu 2022 se běželo ve středu dopoledne na speciální (nové) sprintové mapě v zámeckém anglickém parku v Dobříši a v přilehlém sportovním a školním areálu 2. ZŠ Dobříš. Vypsané kategorie byly odstupňované podle věku a rozdělené na dívky a chlapce. V každé kategorii mohlo startovat maximálně 5 dětí za školu a bodovaly vždy jen nejlepší dva závodníci za danou školu v jedné kategorii.

Různorodé tratě se líbily

Tratě vedly pěšinkami v lesoparku i rozkvetlými loukami a starší děti šplhaly i do srázů nad potokem. Na průběhu povinným úsekem s veřejnou kontrolou se živě fandilo, stejně jako v bludišti školních budov na samém konci tratě.

Zázemí závodu připravil úzký tým pořadatelů z OK Dobříš závodníkům v areálu bývalého letního kina za sportovní halou Dobříš. K dispozici byl závodníkům i celý prostor sportovní haly, který jim poskytl příjemný stín a ochlazení ve slunečném a horkém dni.

Školy začaly na místo přicházet již po 8:00 hod. ráno a prezentace klapala jako po drátkách. Dětem „neorienťákům“ byla rozpůjčeno téměř stovka čipů.

Krajské kolo Přeboru škol v orientačním běhu odstartovalo v 10:30 hod. necelých 400 m od vchodu do anglického parku u dobříšského zámku. Pro kategorii dětí DH3 (1. - 3. třída) byla připravena "linie" - vyfáborkovaná trať. Poslední závodník vyrazil na sprintovou trať po 12:00 hod. a už ve 13:00 hod. se mohlo začít vyhlašovat. Za to děkujeme hlavně našemu IT manažerovi Ondrovi Španělovi, který na záludný systém počítání výsledků přeboru škol vytvořil speciální program. Premiérové pořádání přeboru škol se díky výbornému týmu pořadatelů vydařilo a učitelé i žáci si akci chválili.

Děti a mládež z OK Dobříš předvedli skvělé výkony, řada našich dětí se umístila i na stupních vítězů ve vyhlašovaných kategoriích jednotlivců a skoro všechny děti pak vyhuply na stupně vítězů ve družstvech.

Výsledky družstev:

Kategorie "DH3+DH5":

  • 1. místo - ZŠ TRNKA Dobříš
  • 2. místo - ZŠ Řevnice
  • 3. místo - ZŠ Mníšek pod Brdy

Kategorie "DH7+DH9": 

  • 1. místo - Gymnázium K. Čapka, Dobříš
  • 2. místo - ZŠ Kamenice
  • 3. místo - ZŠ Řevnice

Kategorie "DHS" - středoškoláci: 

  • 1. místo - Gymnázium K. Čapka, Dobříš
  • 2. místo - Masarykovo klasické gymnázium, Říčany
  • 3. místo - Dvořákovo gymnázium a SOŠ ekonomická Kralupy nad Vltavou

Žáci a studenti Gymnázia K. Čapka v Dobříši postupují do celostátního kola přeboru škol v kategoriích žáků 2. stupně (spolu s Kamenicí) i v kategorii studentů středoškoláků. Finále přeboru škol bude v Prostějově v úterý 7. června 2022. Všem reprezentantům Středočechů budeme držet palce !

FOTOGALERII z celého závodu a fotografiemi od Lukáše Kubečka z dronu naleznete ZDE.

Závod Přeboru škol v orientačním běhu 2022 byl spolufinancován z grantu města Dobříše na podporu zdravých volnočasových aktivit mládeže a z grantu města Mníšek pod Brdy.

autor článku: Jana Bochenková a Tomáš Etrych - OK Dobříš (redakčně upraveno)