Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Orientační sprint zavedl běžce do ulic městečka pod Skalkou

přidáno: 18. 06. 2021

Oddíl OK Dobříš uspořádal v neděli 13. června 2021 v Mníšku pod Brdy závod v orientačním běhu na trati tzv. městského sprintu. Účastníci tady absolvovali tratě v uličkách města, zavítali až na náměstí a elitní kategorie dokonce do samotného podzámčí.

Závodu zařazeného do žebříčků Pražské a Středočeské oblasti a celostátního rankingu dospělých se zúčastnilo 443 běžců na měřených tratích, z toho 19 neregistrovaných běžců. Dalších 20 běžců z Mníšku a Dobříše si přišlo vyzkoušet orienťák na náborové trati. Když připočteme přes 30 malých dětí, které se vyřádily na zvířátkovém orienťáku, můžeme poděkovat za účast 500 závodníků všech věkových kategorií. Centrum samotného závodu bylo umístěno na hřišti zdejší základní školy, které pro takovou akci bylo zcela ideální. 

V jednotlivých kategoriích závodu Středočeského žebříčku zazářily i děti z OK Dobříš:

  • D10: 1. Barbora Blehová, 2. Laura Pecklová (obě Mníšek pod Brdy),
  • D12: 3. Justýna Baštová (Čisovice),
  • D14: 3. Alžběta Kašparová (Voznice),
  • D16: 2. Annabelle Magazu (Mníšek pod Brdy),
  • D18: 1. Julie Nentvichová (Dobříš), 2. Julie Baštová (Čisovice),
  • H10: 1. Štěpán Jiroušek (Mníšek pod Brdy), 2. Adam Kašpar (Voznice),
  • H12: 1. Jan Porsch (Mníšek pod Brdyd), 3. Jonáš Etrych (Klínec),
  • H14: 2. Václav Lorenc (Dobříš), 3. Antonín Jiras (Stříbrná Lhota).

Pořadatelé z OK Dobříš si v Mníšku pod Brdy prvně vyzkoušeli organizování závodu v orientačním běhu ve městě

V „terénu“ bylo 53 kontrol, které střežilo 25 hlídačů kontrol a hlídačů přeběhů komunikací. Průběžné výsledky mohli závodníci sledovat online na internetu. Díky skvělé týmové spolupráci padesátky organizátorů převážně z řad rodičů dětí se závod vydařil a závodníci odjížděli z Mníšku pod Brdy velmi spokojeni. Orienťáci z OK Dobříš tak ukázali, že umí nejen jezdit na závody, ale umí pěkný a zajímavý orientační závod uspořádat i pro ostatní. 

Celý orientační sprint se uskutečnil díky práci téměř 50 organizátorů v samotný den závodu a nasazení jednotlivců týdny a měsíce před akcí. Pro takový běžecký závod totiž bylo třeba postavit tratě, nechat zhotovit speciální podrobnou mapu v měřítku 1:4000, časomíru a další techniku, ale třeba i posekat louku pro parkoviště, vyrobit stojany pro upevnění kontrol a další a další věci. Oddíl OK Dobříš ukázal, že umí spolupracovat i v této podobě. Velkou zásluhu na tom bezesporu mají právě samotní členové spolku a obětaví rodiče dětí z tohoto oddílu.  

Tým organizátorů orientačního městského běhu v Mníšku pod Brdy vyjmenoval, co vše pro ně a další spolupořadatele bylo nového: „Vyzkoušeli jsme tolik novinek, že jsou na to teď pyšní všichni členové – spoluorganizátoři. Například prvně jsme pořádali městský sprint (kladoucí zcela jiné nároky na pořadatele než závod v lese), prvně jsme použili systém bezkontaktního elektronického ražení a prvně jsme měli výsledky online.“

OK Dobříš děkuje městu Mníšek pod Brdy a ZŠ Mníšek pod Brdy za organizační podporu a městům Dobříš a Mníšek pod Brdy za poskytnutí grantů na sportovní činnost, ze kterých byl závod v orientačním běhu spolufinancován.

„Další závod, který budeme pořádat jako OK Dobříš nás čeká 12. září 2021 v lesním prostoru Kazatelna u Dobříše. Také sem zveme sportovní veřejnost na trénink otevřený všem,“ vzkazují běžci z OK Dobříš, kteří právě v tomto roce slaví 10. výročí od založení oddílu.

Bližší informace pro zájemce o členství v oddíle a o orientační běh najdete na webu oddílu: www.okdobris.cz.

autor článku: redakce DA