Dnes je čtvrtek 28. březen, svátek má Soňa,
je Den učitelů v ČR.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Proběhni se lomem Velká Amerika. Závod Běhej lesy Karlštejn je za bukem

přidáno: 18. 05. 2022

Po velkolepém startu osmé sezóny Běhej lesy v Lednici se celý seriál přesouvá na svou druhou zastávku do Karlštejna. Mezi největší lákadla závodu patří samotný hrad, ale především unikátní možnost podívat se přímo do srdce lomu Velká Amerika, který bude v rámci závodu výjimečně otevřen.

Ochránci přírody se nemusí děsit, žádné plastové kelímky v lomu nezůstanou. Jestli seriál Běhej lesy o něco obzvláště dbá, tak je to ekologie a životní prostředí.

Do ikonického lomu Velká Amerika se většinou podívají pouze filmové štáby se svými kamerami, však tady vznikl například legendární film Limonádový Joe.

V sobotu 21. května to ale bude trochu jinak a v lomu se budeš mít možnost proběhnout i ty, a to v rámci závodu Běhej lesy Karlštejn. Závodníci mají na výběr z kratší 13kilometrové a delší 19kilometrové trasy. Chybět nebudou ani nově pojmenované dětské kategorie, takže opět uvidíme Šnečky, Veverčata, Zajíčky, Lišáky, Vlčáky, Kolouchy a Laně v akci. A pokud se chceš pouze proběhnout a přispět tím na dobrou věc, je tu pro tebe 4kilometrový charitativní běh PVZP FénixRun. Tentokrát podpoříme Jiříka s vrozenou vadou nohou a také vybavení nemocnice u Apolináře prostřednictvím spolku APONEDO.

Sezónu Běhej lesy 2022 doprovází celá řada ekologických novinek

Jelikož běháme v přírodě, je pro nás samozřejmostí na přírodu myslet a dělat vše pro její udržitelnost. Právě kvůli tomu letos přicházíme s revoluční novinkou ve spolupráci s naším ekologickým parťákem Generali Investments CEE. Jsme rádi, že ti můžeme představit ekologické značení tras z materiálu Solubag. Ten lze používat dokonce opakovaně, a proto nemusíme na každý závod připravovat nové značení, ale můžeme se spokojit s jednou sadou na celou sezónu. Pokud bychom kousek tohoto materiálu v lese zapomněli, za 180 dní po něm na místě nenajdeš ani památky, protože se kompletně rozpustí. Zůstanou z něj pouze takové látky, které se v přírodě již přirozeně nacházejí.

A co že to vlastně ten Solubag je?

Solubag je speciálně vyrobený a upravený polyvinylalkohol (PVA), který je z přírodních zdrojů a včetně potisku je zcela netoxický. Kromě své schopnosti kompletně se rozpustit ve vodě o teplotě 85 °C se v přírodě rozloží již za pár měsíců a to na složky, které jsou přírodě přirozené. Materiál je pro člověka i životní prostředí zcela nezávadný. Solubag je pevný, pružný, ohebný, odolný a dá se opakovaně používat, což jsou všechno vlastnosti, které jsou ideální pro značení tras na Běhej lesy.

Chceš se proběhnout v netradičních místech, strávit den na čerstvém vzduchu a být součástí naší ekologické revoluce? Tak si ulov své startovné na www.behejlesy.cz.

autor článku: Richard Valoušek