Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

VIDEO: Okořenit si život na Běhej lesy Brdy přijelo necelých 1 500 běžců

přidáno: 18. 07. 2022

V sobotu 16. července se v brdských lesích poblíž obce Skořice odehrála pátá zastávka běžeckého seriálu Běhej lesy. Ideálních podmínek a krásných tras si užilo 1 468 závodníků.

Bývalý vojenský újezd v Brdech přivítal přátele lesního běhání velmi příjemným počasím.

Závod Běhej lesy v Brdech potvrdil, jak velký zájem mají běžci po covidových restrikcích o běhání v lese. Opět jsme atakovali rekordní účast, když s námi vyběhlo téměř 1 500 běžců," říkají organizátoři závodu, který se uskutečnil uplynulou sobotu, a který provázela skvělá atmosféra od začátku až do konce. Dobré náladě a skvělým výkonům běžců ve vsi Skořice jistě přispělo i parádní počasí. Od rána bylo totiž polojasno s teplotami kolem 20 °C ve stínu, a tak závodníkům vyšlo prakticky ideální běžecké počasí.

Na startu Běhej lesy v Brdech se sešli malí i velcí závodníci

Na startovní čáře se sešlo 196 šnečků, veverčat, zajíčků, lišek, vlčáků a kolouchů. Krom šnečků (ti si zaběhli pouze na konec koridoru a zpět) čekalo na všechny asi 500metrové kolečko poblíž startovního areálu. Starší kategorie si ho střihly dvakrát. Všechny děti vyběhly na své závodní tratě naplno a s obrovskou energií, za což od přítomných fanoušku sklidily také zasloužený potlesk.

Hlavní závod na 22 kilometrů ovládl mezi muži Petr Pechek, jenž podal opravdu skvělý sportovní výkon. Borec z Úpice triumfoval za hodinu a 18 minut. Tomáši Eisnerovi a Martinovi Frelichovi nadělil přes tři minuty.

I ženské startovní pole brdské hvozdy pořádně nasekaly. Barbora Langer svou konkurenci předčila o osm minut. Stříbrnou ekologickou medaili si odváží Michaela Luňáčková a bronz Ester Šlechtová. „Běžela jsem tu naposledy před covidem v roce 2019 a překvapil mě ten kopeček na závěr. Ráda běhám v přírodě, a tak myslím, že ten mix šotoliny a terénu tady byl ideální,“ hodnotila vítězka dlouhé trasy.

Kratší distanci na 12 kilometrů vyhrál Filip Vabroušek, který o svém jasném triumfu rozhodl už v první polovině závodu. „Byla to úplná nádhera. Střídala se scenérie a trať byla velmi pestrá. Užil jsem si to od začátku do cíle. Do třetího kilometru jsem běžel v čelní skupině, poté jsem nastoupil a náskok jsem si udržel až do cíle,“ uvedl vítěz trasy, kterou organizátoři kvůli blátivé cestě museli upravit.

V ženské kategorii nebrala ohled na soupeřky závodnice s příznačným příjmením Jana Vojáková, kterou na stupně vítězů doprovodily druhá Johanka Šafránková a třetí Anežka Kopecká. „Radši se při závodě neotáčím. Trať se mi líbila až na závěrečný kopec, který pro mě byl už trochu přes čáru,“ řekla unavená vítězka.

Součástí seriálu je i charitativní PVZP FénixRun, v němž běžci svou účastí pomáhají charitativním organizacím

V Brdech se běželo na podporu Pink Bubble, která pomáhá mladým lidem s rakovinou, a rodiny Terezky postižené vzácným genetickým onemocněním. V Brdech trasa měřila 4 kilometry a přišlo na ní 195 dobrých duší, dalších 121 se přidalo virtuálně.

Další zastávkou bude specifický závod v beskydské Bílé. Účastníky dopraví na start lanovka, a poté se klesavým profilem s několika výstupy vydají nádhernou přírodou do cíle. Díky poloze je to skvělá příležitost pro setkání se slovenskými přáteli, kteří běhají v bratrském seriálu. Na tento souboj českých a slovenských běžců vyrážíme už v sobotu 6. srpna 2022.

VIDEO: Minutovka Běhej lesy z Brd

FOTO: Další krásné fotky z běžeckého závodu v Brdech

autor článku: Rychard Valoušek - Běhej lesy