Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Běžkařské trasy v Brdech mají téměř 75 kilometrů a nabízí parádní zážitky

přidáno: 16. 01. 2021

Na víkend nám opět připadlo trochu nového sněhu a pro běžkaře jsou hlášeny ideální podmínky. Za zážitky z běžkařských tras nemusíte ani jezdit nikam daleko. Brdy, které máme doslova za dveřmi totiž nabízí hned několik cest, které jsou vhodné i pro rodiny s dětmi. Znáte je?

Díky spolupráci města Příbram a Vojenských lesů a statků ČR se již po několik zimních sezón daří zachovávat části cest ve Středních Brdech bez údržby nebo k prohrnování bez posypu. Za příznivých sněhových podmínek tak vznikají báječné příležitosti pro běžkaře, kteří mohou v Brdech využívat téměř 75 kilometrů cest. Pro nepříliš kopcovitý terén je tato oblast vhodná i pro začátečníky nebo rodiny s dětmi.

I přesto, že se nejedná o upravené běžecké stopy, zážitek si odnesete parádní

V hřebenové oblasti Brd můžete využít především takzvanou Brdskou lyžařskou magistrálu ze Zaječova přes Dlouhý vrch, Houpák a Tok na Borské sedlo a dál až na Prahu a do Teslín, k dispozici je ale i mnoho dalších cest, které na magistrálu navazují.

Dalšími vhodnými východisky pro běžkaře jsou i letos Teslíny (710 m), Nepomuk (690 m), Láz (600 m), Bohutín (550 m), Příbram–Kozičín (600 m) a Příbram–Orlov (650 m), Obecnice (530 m) a Zaječov (520 m).

Turisté i běžkaři se mohou na svých výpravách orientovat podle standardního turistické značení, od léta 2020 pomáhají v orientaci navíc i cykloturistické značky.

Brdské běžkařské trasy 2020/2021

Popis jednotlivých běžkařských tras naleznete například na portálu www.objevbrdy.cz. Další zajímavosti z Brd pak přináší také webové stránky www.brdyapodbrdsko.cz.  

autor článku: redakce DA (zdroj: www.objevbrdy.cz, www.brdyapodbrdsko.cz)