Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

VIDEO: JUUUUUMP! Pružná těla, skvělá sportovní show a nálada HIGHJUMP

přidáno: 10. 08. 2022

Světovou soutěž ve skocích do vody v Hřiměždicích, kterou si tento víkend nenechalo ujít tisíce návštěvníků byla přehlídkou bravurních výkonů elity závodníků v cliffdivingu. Letošní 23. ročník Highjumpu, který se od roku 2000 tradičně koná v hřiměždickém zatopeném lomu přilákalo 50 závodníků z deseti zemí.

Zahraniční borci Hřiměždice zmerčili už čtyři roky po prvním konání akce a od roku 2004 jsou závody otevřené závodníkům z celého světa.

Původ skoků ze skály sahá daleko do historie. Muži kdysi skokem do rozbouřeného moře ze skály dokazovali ženám svou odvahu. Jaké bylo hodnocení, odměny a disciplíny v 18. století nemáme tušení, ale v Hřiměždicích jde o technické provedení skoku, styl, celkový dojem a určitou roli v hodnocení hraje také ohlas diváků.

Cliffdiving už dávno není disciplínou jen pro mužské svaly, ale je také přehlídkou pevného ženského těla a rozhodnutí sportovních amazonek: dokážu to! A nikdo ani nedýchá, ženy totiž mívají gymnastickou průpravu a příprava ke skoku je někdy napínavější než samotný dvacetimetrový průlet k hladině zatopeného lomu. Odrazit se ke skoku ze stojky je pro většinu smrtelníků nedosažitelná zábava.

A že si to někteří závodníci užívají, je vidět z FOTOREPORTU, který pro vás za Dobříšsko aktuálně na HIGHJUMPU 2022 pořídil Jiří Kozel. Ve fotoalbu nejdete nejen fotky skokanů, ale i pár fotek z U-rampy nebo dění okolo...

Největším miláčkem publika je ovšem několik let Peter Roseney ze Švýcarska. Charisma pětasedmdesátiletého závodníka netřeba doplňovat velkým show. Jeho klid a spolehlivý výkon, pohled k nebesům před skokem zvedá celé Hřiměždice ze zadnice. Když se letos Peter rozhodl skočit z 20 metrů a jako jediný závodník skokem po hlavě, moderátorovi se trochu chvěl hlas a hučení publika muselo být slyšet až k vám! Užijte si tuto chvíli s Peterem ve videu, musí to být naprosto naplňující okamžik.

VIDEO: Adrenalinové zážitky pro vás zachytil na kameru Joser Rais...

Highjump organizace se za 23 let konání soutěže senzačně posunula a doprovodný program je pestrou stylovou událostí. Je to rokově punková i romanticky trochu trempská událost, je to VIP letní akce pro stovky stanů, tisíce tatoo obrázků, vodních show (flyboarding) i bizarních disciplín jako je například skočit stylového placáka z extrémní výšky (splash diving), nebo na skate rampě pro zasvěcené: kolo štěstí.

Vítězstvím v Highjumpu je každý skok s vynořením a znamením pro hlídající potápěče, že skokan je takzvaně cajk, v pořádku. Ale máme tady ty nejlepší z nejlepších!

Nejlepší z žen byla Havajanka GENEVIEVE BRADLEY, nejlepší z mužů byl německý skokan JAN WILKO a český pohár si odnesl favorit soutěže DENIS VANTUCH. Gratulujeme!

  • Všechyn skvělé závodníky 2022 a jejich skokanské curriculum najdete ZDE.
  • Všechny disciplíny a vítěze v jednotlivých kategorií od roku 2000 najdete ZDE.

autor článku: Milada Svobodová | foto: Jiří Kozel | video: Josef Rais