Dnes je úterý 19. březen, svátek má Josef,
je Mezinárodní den invalidů.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Zahořanský PaddleFest 2021 nabídne exhibice na vodě i hudební zábavu

přidáno: 25. 07. 2021

V Záhořanech chystají na příští sobotu velkou cenu v paddleboardingu. Pořadatelé slibují zábavnou a napínavou podívanou i večerní hudební program.

Záhořany jsou sice jen malá vesnička, kde žije něco málo přes 300 obyvatel, ale svou aktivitou a nabídkou sportovních, kulturních a dalších zábavných akcí se mohou směle rovnat s mnohem většími obcemi.

A pokud máte rádi zábavu, legraci, sport a vodu, rozhodně byste Záhořany ležící mezi Novou Vsí pod Pleší a Mníškem pod Brdy neměli příští sobotu 31. července minout!

Velká cena Zahořan v paddleboardingu

Záhořanský PaddleFest pořádá místní sportovní klub. Na akci zve děti i dospělé za celý tento klub i obec David Horyna: „Vážení sportovní přátelé, přesně v polovině prázdnin vás zveme k nám do Zahořan na náš Zahořanský PaddleFest. Akci pořádáme ve spolupráci s agenturou VSM Production z Prahy, která stojí například za akcí Prague Paddle Fest.“

Na co se můžete těšit?

Pořadatelé slibují celou řadu exhibicí, závody ve sprintu, dětské závody i závody týmů. V podvečer pak k poslechu a tanci zahraje písničkář Vláďa Krejčí a jeho band Máme jen sebe.

„Tak přijďte a nebojte se, že jste na tom ještě nikdy nestáli, my také ne, bude určitě spousta nejen sportu, ale i zábavy a legrace,“ dodává David Horyna.

 

Co je vlastně paddleboarding?

Paddleboarding je vodní sport, při kterém jezdec na prkně podobném surfovému longboardu používá k pohybu vpřed dlouhého pádla, a který si také v České republice za poslední roky rychle našel své příznivce z řad dětí i dospělých. Paddleboarding přitom vznikl úplně nenápadně a ve svém prvopočátku asi nikdo nevěřil, že by se z něj mohl stát tak oblíbený sport, který nadchne lidi po celém světě.

Pádlovat na surfovém prkně napadlo domorodce z Velikonočních ostrovů už hodně dávno. Někdy kolem roku 1960 začala s paddlebordingem parta nadšených surfařů z Havaje, kteří pádlovali na svých longbordech proto, aby mohli fotit turisty učící se surfovat. Okolo roku 2000 začínali paddlebording využívat surfaři, když nebyly ideální podmínky pro klasické surfování. Od roku 2007 a počáteční nedůvěře v masové rozšíření tohoto sportu, se na tento sport zaměřily firmy Starboard a Naish a zavedly produkci paddleboardů do sériové výroby. Od roku 2009 zažívá paddleboarding raketový vzestup nejprve v Americe a poté i v ostatních částech světa.

Hlavní odlišností novodobého paddleboardingu je, že jezdci už nevyhledávají jen vlny, ale prkna používají i na řekách a jezerech k prostému kondičnímu tréninku. Paddleboardingu se dnes věnuje jako kondičnímu tréninku i mnoho cyklistů, fotbalistů, ale i rekreačních sportovců a celebrit.

Paddleboarding je v ČR k dostání od roku 2009 zásluhou firmy Starboard. Od roku 2010 jsou k mání i odolná nafukovací prkna RED, což vzhledem k ceně a jejich praktické nezničitelnosti umožnilo zkusit si tento sport i široké veřejnosti.

Kdo může jezdit na paddleboardu? 

Paddleboarding nezná věkové hranice. Jízda na plováku je tak jednoduchá, že kdokoli, kdo se na něj postaví, se dokáže již po několika minutách hladce projíždět na hladině. Své další fanoušky si tento sport velmi rychle získává nejen pro jeho jednoduchost, ale také pro jeho efektivnost.

Paddleboarding je sportem, při kterém člověk rovnoměrně zapojuje celé tělo, zlepší smysl pro rovnováhu, motorické schopnosti, koordinaci a fyzickou kondici. Podle lékařských studií při pádlování dochází k zapojení velké skupiny svalů od lýtkových na nohou, přes zádové a šikmé břišní, až po všechny svaly na rukou. Navíc se jedná o aerobní sport, který je ideální pro vytvarování postavy. 

Řada lidí si chválí paddlebording také pro možnost relaxace. Projíždět se klidnými vodami jezer, řek či moří, cvičit jógu, opalovat se či zachycovat krásu přírody, která by byla jinak nedostupná není na paddlebordu nic nemožného.

Příjemně bývají často překvapeni také milovníci adrenalinových sportů. Na plováku je možné, překonávat vlny o všech možných rozměrech, které jsou díky pádlu s dostatečným záběrem o to více dostupnější, překonávat říční toky spolu s jejich nástrahami nebo závodit na speciálním plováku, který je vyroben pro maximální rychlost.

autor článku: redakce DA (zdroj foto: David Horyna a ilustrační foto: www.pixabay.com)