Dnes je úterý 19. březen, svátek má Josef,
je Mezinárodní den invalidů.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

FOTO: Ohlédnutí za dětskými rybářskými závody na Trnové

přidáno: 26. 06. 2021

Začátkem června uspořádali dobříšští rybáři dětské závody v rybolovu na rostlinnou návnadu. Po roční pauze se malí rybáři nemohli dočkat, až opět změří své síly a utkají se v souboji o nejdelší, největší, ale i nejmenší rybí úlovky. Jak závody v areálu Trnová probíhaly nám prozradil Martin Hrabák, ekonom MO ČRS Dobříš.

V sobotu 6. června 2021 pořádali rybáři z Dobříše závody pro děti, které mimo loňského roku, organizují s železnou pravidelností každý rok ž několik let. Rybářské závody, které se dříve konaly u rybníka Papež se letos již počtvrté odehrály v areálu Trnová. Téměř dvě desítky dětí ve věku do 15 let se tady od 8:00 do 11:00 hod. snažily ulovit co nejvíce ryb a vyhrát nejlepší ceny.

Jak soutěž probíhá popisuje za dobříšské rybáře Martin Hrabák: „Děti závodí v lovu ryb v několika soutěžích. Hlavní soutěž je samozřejmě zaměřena na rychlost a největší, vlastně nejdelší úlovky. Všechny ulovené ryby se totiž dětem měří a po tříhodinovém rybolovu se sečtou délky úlovků každého závodníka dohromady. Vítězem je ten s nejdelší řadou ryb.“

V historii závodů pamatují rybáři i na úlovky v celkové délce přesahující i 7 metrů.

Z rybářských závodů si děti odnesly odměny i svůj nejcennější úlovek

Rybáři z Dobříše organizovali tyto závody spíše pro své skalní příznivce. „Vzhledem k protiepidemickým opatřením, které v té době platily, jsme akci příliš nepropagovali. Ihned po vyhlášení se nám totiž nahlásilo asi 18 dětí. Kapacita areálu na Trnové je ale omezena na maximální počet 25 závodníků. Proto jsme závody tentokrát tolik nepropagovali,“ říká Martin za dobříšské rybáře.

Na přípravě rybářských závodů se podílí vždy všichni členové organizace a pomáhají i jejich rodinní příslušníci. Pro všechny závodníky byly i letos připraveny odměny a ti nejlepší si ze závodu odnesli i o něco hodnotnější balíčky.

„Soutěžíme nejen o nejvíce nejdelších ulovených ryb, ale například i o největší rybu nebo o nejmenší rybu. V každé kategorii pak vyhlašujeme první tři nejlepší rybáře. Všichni kluci a holky si pak mohli vybrat jeden ze svých úlovků, který si mohli odnést domů,“ dodává Martin Hrabák.

Největším úlovkem letošních závodů na Trnové se stal kapr, který měřil krásných 55 cm. Naopak nejmenší rybou se jen 14 cm kapřík. Jinak z rybníčků při soutěži děti vytáhly například líny, cejny nebo bělice. Vítěz nachytal celých 11 metrů ryb.

Dobříšští rybáři pořádají závody už dlouhou řadu let. Dříve se pořádaly na Papeži

OM ČRS Dobříš byla založena už v roce 1940 a má dohromady téměř 400 členů. Pod svou správou mají tři vlastní rybníky a hospodářskou budovu v areálu Trnová a další pronajaté rybníky v Dobříši a okolí.

Oblíbené rybářské závody mají na Dobříšsku dlouholetou historii a těší se velkému zájmu z řad závodníků i diváků. Dříve se závody pořádaly v mnohem větším měřítku na rybníku Papež.

„Než byl rybník Papež vrácen do majetku rodiny Colloredo-Mannsfeld pořádali jsme závody na něm. Tehdy se jednalo dokonce o dvoudenní akce. První den probíhaly závody pro děti a druhý den závodili dospělí. Vzhledem k omezenému místu okolo našich současných rybníku, však není možné závody pro dospělé realizovat,“ upřesňuje za rybáře z Dobříš Martin Hrabák.

Letošní dětské závody se letos mohly konat po roční pauze, kterou jako všude jinde způsobil všudypřítomný covid. Malí i velcí rybáři si tak akci opravdu užili. Děti měly radost z úlovků a odměn, organizátoři zase měli radost z radosti dětí a povedené akce.

A my jim právě na dnešní Mezinárodní den rybářů přejeme, ať se jim dál daří v jejich činnosti a mají ze své práce radost.

autor článku: redakce DA