Dnes je čtvrtek 18. duben, svátek má Valerie,
je Mezinárodní den památek a sídel.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Dobříšský fotbalista tělem i duší Miroslav Lener oslavil 70. narozeniny

přidáno: 08. 11. 2020

Miroslav Lener kope fotbal za Dobříš už více jak 60 let. Za tu dobu dokázal pro MFK Dobříš udělat spoustu věcí. Na jeho fotbalový život zavzpomínal za dobříšské fotbalisty Jan Soukup.

Miroslav Lener v MFK Dobříš

Pan Miroslav Lener známý v řadách dobříšských fotbalistů a fanoušků také jako „Léňa“, začínal s fotbalem v devíti letech. Tehdy se hrála na Dobříši tzv. žákovská „Uliční liga“, přes kterou se následně dostal do žákovského mužstva RZ Dobříš.

U fotbalu už zůstal natrvalo, pokračoval v dorostu a posunul se až mezi dospělé. Za A i B mužstvo nastupoval pravidelně jako hráč v poli, ale díky své univerzálnosti dokázal zaskočit i jako brankář. V letech 1978-1980 pod trenérem Kamilem Soukupem dokonce pravidelně nastupoval v brance A mužstva a prožil v ní tak svá nejlepší léta v dresu Dobříše.

V roce 1984 byl poprvé osloven výborem fotbalového klubu, zdali by nevypomohl jako vedoucí mužstva A. A byla to šťastná volba. Léňa totiž díky své kamarádské povaze dokázal v mužstvu vždy udržovat dobrou náladu a pohodu. Jako vedoucí mužstva byl u jeho návratu do Krajského přeboru nebo postupů do divize. V této funkci spolupracoval s trenéry Josefem Vitáskem, pány Ondračkou, Jandou, Skočdopolem, Fraitem, Kubínem nebo Kajgrem.

S aktivním fotbalem nikdy nepřestal, pouze v určitou chvíli přešel do kabiny staré gardy, za kterou dodnes pravidelně nastupuje. Mimo jiné také dlouhá léta vede kroniku těchto „starých pánů“.

Další funkce v dobříšském fotbale, která je s jeho osobou po dlouhá léta spjata, je hlavní pořadatel při zápasech A mužstva. Můžeme ho vidět v oranžové vestě, jak pravidelně stojí na schodech, po kterých hráči sestupují na hřiště. Během zápasu i po něm se opět projevuje jeho klidná a kamarádská povaha, se kterou zvládá tuto někdy nelehkou funkci. Za dlouhá léta si získal přirozený respekt jak ze strany hráčů, funkcionářů, rozhodčích, tak i fanoušků.

Léňo, GRATULUJEME!

Takže Léňo! Za všechny fotbalisty MFK Dobříš ti přejeme v této nelehké době - hlavně hodně pevného zdraví a věříme, že ti fotbal dál zůstane tou nejlepší povolenou drogou. Jakmile to umožní okolnosti, těšíme se, že opět vyběhneš na náš stadiónu V Lipkách na zelený pažit v dresu staré gardy MFK Dobříš. 

autor článku: Jan Soukup