Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Milan Veselý: Kluci z MFK Dobříš potřebují pomoct, tak vyrážíme na pochod!

přidáno: 02. 06. 2021

Už tento pátek se uskuteční První charitativní pochod pro MFK Dobříš. Jak tato akce vznikla, proč vznikla, o co jde, jak se můžete připojit? Na vše jsme se zeptali hlavního iniciátora celého pochodu, kterým je přední fanoušek dobříšských fotbalistů a dlouholetý člen klubu Milan Veselý.

První charitativní pochod pro MFK Dobříš je akcí, která má za cíl získat potřebnou finanční pomoc pro bezproblémové fungování dobříšského fotbalového klubu. Přesto, že fotbal patří na Dobříši mezi jeden z nejoblíbenějších sportů u dětí i dospělých, jejich členská základna je jednou z nejpočetnějších ve městě, jejich fotbalisti jako jedni z mála nedostávají za účast v zápase zaplaceno, mají za sebou množství sponzorů a dobrovolníků, dostává se klub do nepříjemných finančních problémů. Pomoc vedení klubu nyní přichází od předních fanoušků dobříšských fotbalistů. V jejich čele stojí nyní Milan Veselý, který s nápadem zorganizovat charitativní pochod pro dobříšské fotbalisty přišel.

„Všichni dobře víme, kolik finančních prostředků šlo letos z rozpočtu města pro MFK Dobříš a k jak zásadnímu snížení došlo oproti minulým letům. Špatná finanční situace je pro kluky z vedení dobříšského fotbalového klubu stresující a v souvislosti s covidem chvílemi i totálně demotivující,“ říká Milan Veselý a dodává: „Nejen mě, ale i ostatní fanoušky a kamarády to štve a mrzí. Fotbal je něco, co k Dobříši patří. Je to sport, který ovlivnil dějiny města, životy lidí, je to rodina. Tak nás to celé vlastně nakoplo k tomu, abychom klukům nějak pomohli.“

Co je příčinou finančních problémů MFK Dobříš vysvětluje za vedení klubu Martin Liška:

„Pro MFK je příjem peněz z města zásadním zdrojem. MFK Dobříš totiž funguje v areálu, který je v majetku města, ale jsme jeho plnohodnotným správcem sami. Velkou část finančních prostředků z našeho rozpočtu tedy musíme investovat na jeho údržbu (sekání, hrací plochy, opravy, správce + vytápění, voda, elektrika, …). Dohromady nás správa areálu stojí ročně 650 000–750 000 Kč. Město se na provozu areálu nijak nepodílí, ani na jeho opravě. Pokud tedy od města dostáváme dotaci, která byla letos 390 000 Kč, tak my ten balík peněz vezmeme a vrátíme ho zpátky městu v podobě údržby jeho majetku, a ještě dost doplácíme – a z toho samozřejmě nejde ani koruna na sportovní činnost!!! Celkový rozpočet klubu je 2 mil. Kč za rok. Zbytek peněz tedy musíme sehnat z dotací, pokrýt z příspěvků a od našich sponzorů.“

Fanoušci MFK Dobříš si dobře uvědomují, kolik času, sil i vlastních peněz obětuje vedení klubu, aby vše fungovalo a děti měly kde hrát fotbal, trénovali je kvalitní trenéři, areál měl pěkné a funkční zázemí.

„Po každém zápase jsme tady, fandíme, obdivujeme kluky za to, co dělají a nechceme, aby to skončilo. MFK Dobříš je doslova fotbalová rodina. Každý je tady vítaný, každý si tu pomáhá, jak umí, jak může,“ říká za nejvěrnější fanoušky dobříšského klubu Milan Veselý. Milan zároveň přiznává, že se v současné době z Dobříše stěhuje a s dobříšskými fotbalisty se chtěl nějak rozloučit. Pak ho ale napadlo udělat rozlučkovou akci, která zároveň MFK Dobříš pomůže. Protože se v posledních měsících vydával i s ostatními kamarády hodně na pěší výlety, napadlo ho spojit charitativní akci pro fotbalisty právě s pochodem. Vedení klubu tak chce ve spolupráci s ostatními fanoušky alespoň trochu ulevit a třeba pomoct ušetřit čas a nervy při shánění potřebných dotací na vybavení pro mládež, zorganizovali dvoudenní charitativní pochod.

Sám předseda MFK Dobříš Martin Hemr totiž přiznává, že už jim dochází síla:

„Upřímně říkám, že už jsme na hraně, abychom to vzdali a vrátili městu klíče od areálu. Jsme unavení a vyčerpaní z neustálého přesvědčování o tom, že to, co děláme, neděláme pro sebe, ani z nějakého osobního prospěchu, ale pro děti na Dobříši. Vedení MFK věnuje obrovské množství času, peněz a fyzické práce, aby klub dobře fungoval. Ano, baví nás to, jinak bychom to ani nedělali, ale vše má své hranice. To není práce, která nás živí, a jediné, v čem nám město může pomoci a ulevit nám, je právě finanční podpora, jíž nám dá také najevo, že si váží práce, kterou děláme. A tak to bohužel není, ba naopak. Ovšem, abychom byli upřímní, tento problém nevznikl za současného vedení Dobříše. To je něco, co tady řešíme už více než 12 let.“

První charitativní pochod pro MFK Dobříš má něco málo přes 50 km. Rozdělen je do dvou dnů a vy máte možnost jít celou trasu nebo jakoukoli její část. Jednoduše se můžete přidat v kterémkoli úseku.

Začínat se bude 4. června 2021 v 17:00 hod.na hřišti V Lipkách. Během prvního dne mají organizátoři v plánu ujít cca 20 km, přespat v přírodě u táboráku s buřty a kytarou.

Druhý den je naplánováno 30 km s příchodem zpět na Dobříš.  Na fotbalové hřiště by účastníci pochodu měli dorazit mezi 16:00 a 17:00 hod. Pak už si jen všichni užijí zlatý hřeb akce s živou muzikou, občerstvením a aukcí dresů.

„Na pochod už jsme sehnali nějaké sponzory a máme tak pro kluky z MFK Dobříš nějaký finanční základ, ale doufáme, že se přidají další lidi a nám se podaří získat pro dobříšský fotbal vysněných 100 000 Kč. Pomoct by tomu mohla i dražba dresů, do které se nám podařilo sehnat opravdové unikáty ze Sparty, Slávie a dalších předních fotbalových klubů a některé jsou i podepsané,“ dodává k akci Milan.

Předseda MFK Dobříš Martin Hemr je za iniciativu fanoušků, a hlavně svých kamarádů vděčný. Věří, že se akce vydaří, a hlavně by si přál, aby se o situaci fotbalistů na Dobříši dozvěděla široká veřejnost. Mnoho lidí má totiž zkreslenou představu, jak klub funguje a vidí jen obrovské částky, které město na jeho provoz vydává prostřednictvím fondu.

K celé věci Martin Herm za vedení dobříšského fotbalového klubu dodává: Příští rok máme v MFK Dobříš oslavit 100 let od založení, ale klidně se může stát, že fotbal na Dobříši naopak skončí. Areál MFK Dobříš se zavře a bude chátrat, jako chátral hokejový stadion, než si zase o několik let později uvědomí jiné vedení města, že to byla chyba a že se musí areál zrekonstruovat, což bude stát extra další peníze navíc. A tak to může být pořad dokola. Ale kdo ten fotbal bude dělat? Lidé, kteří tu dnes jsou, odejdou, nebo skončí úplně… Dopadne to tedy úplně stejně jako s hokejem, budeme mít možná fotbalové hřiště, ale bez trenérů, a tím pádem bez dětí. Poslední nadějí jsou pro nás jednání, která se starostou i oběma místostarosty zatím vedeme. Chceme věřit, ale zkušenosti z minulosti, kdy jsme vedli několik jednání s předešlými vedeními města nás k optimismu nevedou. On má totiž každý jen představu, jak by to mělo být a jak by to mělo fungovat, ale skutečnost je odlišná než teorie a praxe většinou nikoho nezajímá. Za První charitativní pochod pro MFK Dobříš jsem opravdu rád. Všechny peníze, které díky němu získáme půjdou okamžitě na výdaje pro mládež a na konkrétní věci pro dorostenecké oddíly – na dresy, vybavení a na trenéry.“

Chcete i vy podpořit MFK Dobříš? Máte několik možností:

Příspěvek darovat v hotovosti

  • Hotově můžete váš příspěvek předat při začátku nebo při zakončení pochodu, případně v hospůdce na hřišti.

Poslat peníze můžete rovnou na účet

  • Není nic jednoduššího, než poslat příspěvek (jakoukoli částku) přímo na účet místního fotbalového klubu: 529281359/0800.

Přispět můžete online

  • Další možností, jak darovat příspěvek bude online platební brána, která bude připravena v nejbližší době. Každý příspěvek zde bude zveřejněn (příbramské noviny, dobříšský program, ...)

Aktuální informace a slíbené živé vysílání z pochodu můžete sledovat prostřednictvím facebookové akce: První charitativní pochod pro MFK Dobříš.

autor článku: redakce DA