Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Jak prožil Honza Tománek zimní přípravu a jak vnímá současnou situaci?

přidáno: 11. 03. 2021

Honza Tománek prozradil, jaká byla jeho zimní sportovní příprava i jak současná situace okolo epidemie ovlivnila jeho profesní činnost. Úřadující mistr světa se nyní chystá na Mallorcu a snad bude moci obhájit svůj titul i v závodě na Hawai.

Jaké závody jsi absolvoval naposledy?

Stejně jako celý uplynulý rok, tak i můj letošní zimní program byl pochopitelně ovlivněný epidemií koronaviru. Zimní program jsem dopředu moc neplánoval, protože nebylo zcela jednoznačné, v jakém módu bude letošní zima. Když začátkem ledna napadl první sníh a několik týdnů se dalo na běžky dokonce do brdských lesů, začal jsem zimu více řešit. Podařilo se mi zajistit si zázemí v Jizerských horách a svou přípravu směřovat k 54. ČEZ Jizerské 50, o jejímž osudu bylo rozhodnuto týden před plánovaným startem. Závodu se mohli zúčastnit pouze elitní závodníci, ale ostatní se mohli připojit k virtuální podobě závodu. Absolvoval jsem 25 km trať, ale v rámci zimní přípravy jsem si objel i regulérní trať Jizerské 50.

Na jaký závod se připravuješ aktuálně a jak tvoje příprava probíhá?

Momentálně nemám před sebou žádný závodní cíl. Respektive mám, ale jsou to spíše cíle celé letošní triatlonové sezóny a tím je účast na mistrovství světa v 70.3 Ironmanu i celém ironmanu na Hawaii. Plánoval jsem být v Jizerských horách do poloviny března, ale oteplení a obleva mě donutily plány zimní přípravy změnit. Nyní jsem nezvykle brzy začal s cyklistickou přípravou venku, ale počasí v minulých dnech k tomu skutečně vybízelo.

Jak zvládáš současná omezení?

Není to optimální situace a vzhledem k postupnému přitvrzování se pochopitelně bojím podstatně citelnějšího dopadu na mou přípravu. Uplynulé měsíce proběhly vzhledem k situaci nad plán, ale příští tři týdny asi nebudou hitparádou pro nikoho. Budu se snažit připravovat v rámci možností a počasí venku v přírodě, ale mám i záložní indoorový program. Na konci března bych se rád odletěl připravovat na Mallorcu, na čemž se aktuálně snažím pracovat, ale celá situace ohledně odletů a karantény je velmi nejasná.

Musel jsi oproti minulým letům zásadně měnit svůj tréninkový plán?

Zatím ten dopad nebyl zásadní, ale bylo podstatně složitější vytvořit si někde mimo domácí prostředí tréninkové zázemí. Horší doba teprve přichází a jak jsem již zmiňoval, nejasností a otazníků je mnoho, ale jsem optimista a věřím, že na Mallorcu odletím. Rovněž bych si přál, abych v květnu mohl začít závodit podle plánu a postupně se přiblížit nominaci na mistrovství světa v dlouhém triatlonu.

Čemu se věnuješ, když zrovna netrénuješ? Respektive, co je tvoje práce a jak se změnila v době koronaviru?

Jsem profesionální sportovec a krom sportu je mou profesní náplní sportovní marketing, zajišťování finančních zdrojů, závodního programu včetně manažerského zajištění celého chodu sezóny. Mimo to přednáším jako externí lektor na několika vysokých školách, což vzhledem k online výuce běží dále i v tuto chvíli. Co bohužel není možné realizovat, tak jsou různé besedy a motivační workshopy pro školy, zájmové skupiny nebo i soukromé společnosti. Kromě posledně zmíněných besed se prakticky nezměnilo nic, pouze jsou složitější jednání a schůzky.

Jaký je tvůj názor na současná omezení v oblasti závodů?

Tady mám dvě roviny pohledu. Jako sportovce mě to pochopitelně mrzí, a to nejde jen o závody, ale také přípravné kempy v zahraničí, které negativně ovlivňují mou činnost. Z občanského a lidského pohledu pochopitelně vidím a cítím potencionální hrozbu pandemie, ale v dnešní záplavě dezinformací je skutečně složité, udělat si vlastní názor. Osobně současnou situaci vnímám tak, že máme okolo sebe reálnou hrozbu, ale na straně druhé bychom neměli zcela ztratit svůj život a přestat fungovat. Riziko v žádném případě nepodceňuji, dodržuji platná opatření, ale přiznám, že některá vnímám rozporuplně.

autor článku: redakce DA