Dnes je sobota 20. duben, svátek má Marcela,
je Mezinárodní den svobody tisku.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Pojďte do toho šlápnout a poznejte krásu nordic walkingu

přidáno: 14. 10. 2021

Žijeme na úpatí Brd, které jsou plné krásných delších i kratších cest a pěšin. Ideální šance zkusit něco trochu víc než jen procházku – nordic walking, účinnější, dynamičtější severskou chůzi.

Možná vás napadne, že s hůlkami chodí řada lidí. Ano, ale trekingové hole používají spíše jen jako oporou, jež neumožňuje správné zvýšení aktivity a zátěže díky práci paží. Naproti tomu nordic walking nechává svaly celé horní poloviny těla dobře pracovat. Při zvládnutí správné techniky docílíte rovnoměrného zatížení celého pohybového aparátu, upravíte držení těla, snížíte svalové napětí a ulevíte oblasti krku i ramen. Přitom jde o pohyb přirozený a příjemný.

Nordic walking vám při dosažení účinné zátěže dopřeje radost z pohybu a provozovat ho můžete v každém věku. Na své si přijde člověk plný sil i ten, kdo není trénovaný nebo má nějaké omezení. Lze chodit rekreačně, trochu se protáhnout a vyčistit hlavu, nebo přidat na tempu, snažit se shodit pár kil, a třeba i víc zabrat, pracovat na vytrvalosti a výkonu.

V České republice se této aktivitě věnuje tisíce lidí, a i u nás v Dobříši je možné vidět řadu „walkerů s hůlkama, podivně máchajících rukama dozadu“.

„Sám jsem začal před několika lety hledaje pohybovou aktivitu spojující toulání po vzdálených i okolních lesích s potřebou kompenzovat sedavou práci ‚s rukama předpaženýma na klávesnici a volantu‘. I přes množství klasickou technikou nachozených kilometrů mne nordic walking svou efektivitou příjemně překvapil,“ říká certifikovaný instruktor nordic walking Martin Musil z Dobříše.

Pokud se chcete protáhnout, obohatit životní styl, shodit pár kil, zvednout kondici nebo třeba doplnit rehabilitaci o pohyb venku, máte rádi lesy a kopce nebo i blízký park a rádi občas potkáte podobné nadšence. Pojďte do toho! Mnoho nepotřebujete, párkrát týdně 1–2 hodiny času, hůlky na nordic walking (lze zapůjčit) a sportovní obuv.

„Pro ty, kteří by nordic walking chtěli zkusit, rád vám tuto aktivitu představím, ukážu, jak na to. Třeba vás tenhle styl chůze také chytne,“ vzkazuje Martin Musil, který se stal instruktorem z vlastního zájmu, a postupně se k němu přidává více a více lidí z jeho okolí. Své aktivity nabízí také ve spolupráci s centrem Svět dobrých lidí. A jak sám říká, v lockdownové době byl právě nordic walking skoro vysvobozením.

Nordic walking v KC Svět dobrých lidí je zcela zdarma

Na společnou procházku pod vedením instruktora Martina Musila se vychází pravidelně v pátek odpoledne.

„Tentokrát razíme busem od Slovanky v 16:45 hod. do podzimních Brd, zpět dolů po svých, vycházka s nordicovými holemi na cca hodinku a půl. Kdo se přidá? Tři páry holí budou k dispozici. Účast potvrďte nejpozději do pátku 15. října do 12:00 hod. na 603 592 627 nebo na lenhartova@brdy-vltava.cz,“ vyzívá paní Lenhartová z komunitního centra Svět dobrých lidí.

 

autor článku: redakce DA