Dnes je pátek 29. březen, svátek má Taťána.

http://dobrisskoaktualne.cz/sport

Tenista Kuba Beran z Dobříše se stal mistrem České republiky

přidáno: 23. 03. 2018

Dobříšský tenista se v pondělí stal mistrem České republiky ve čtyřhře. Jaké má z turnaje pocity a co plánuje dále? Zeptali jsme se ho...

Před více než měsícem přivezl z krajského přeboru v Praze vítězství a vybojoval tak postup na halové mistrovství České republiky, na kterém na začátku tohoto týdne vybojoval titul mistra České republiky. Řeč je o tenistovi Kubovi Beranovi, který v pondělí získal nejen titul mistra republiky, ale také zároveň v ten samý den oslavil své narozeniny.

O víkendu 9. – 12. února se konaly krajské přebory dorostu, kde Tenis centrum Dobříš reprezentoval Jakub Beran. Kuba jako čtvrtý nasazený turnaje prošel do finále bez ztráty setu. Ve finále se utkal s prvním nasazeným a svým deblovým parťákem Kristiánem Kubíkem a po setech 5:7, 7:6 a 6:2 se stal vítězem krajských přeborů města Prahy a jako vítěz se kvalifikoval na halové mistrovství České republiky dorostu.

V pondělí dosáhl na titul ČR

V pondělí Kuba Beran společně se svým spoluhráčem Janem Plevou dokázali vybojovat titul mistrů České republiky ve čtyřhře v dorostu. Finálový zápas kluci vyhráli poměrem 6:3 a 6:2.

Jak se Kubovi na turnaji hrálo a proč nedokázal vybojovat titul i ve dvouhře?

Stal jsi se mistrem ČR ve čtyřhře. Proč tak dobře nedopadla i dvouhra?

Bohužel mi nepřál los. Po velkém boji jsem prohrál s prvním nasazeným a zároveň deblovým parťákem a pozdejším vítězem.

Co ti víc sedí, dvouhra nebo čtyřhra? Jste se spoluhráčem, s kterým hraješ čtyřhru pak rivalové ve dvouhře?

Doposud se mi více dařilo ve čtyřhře, ale v budoucnosti bych se chtěl věnovat hlavně dvouhře. Ze zápasů proti deblovým parťákům nikdy nejsem nadšený. Takové zápasy jsou většinou bez emocí. Bohužel se tak stalo i na mistrovství, ale s tím už nic nenadělám.

Už netrénuješ za dobříšský tým, ale za Spartu v Praze. Kdy jsi do Prahy odešel a jak dlouho jsi trénoval v Dobříši?

V Dobříši jsem trénoval už od malička do nějakých dvanácti let s tátou. Poté jsem začal jezdit trénovat do Prahy na Spartu. Po dokončení základní školy jsem začal chodit na střední školu do Prahy. Od té doby bývám přes týden v Praze, kde se snažím kombinovat školu a tenis a když nemám turnaj, jezdím o víkendech domů.

Jak částo trénuješ a co vše je důležité v přípravě?

Tenis trénuji denně asi 3 hodiny. Poté je důležitá nějaká kondice, regenerace a dvakrát týdně mám posilovací cvičení. Důležitých věcí je hodně, ale pro mě je od posledního zranění nejdůležitější zdraví, abych se cítil na kurtu dobře a mohl hrát na sto procent.

Co tě čeká za další závody?

Teď mě čeká příprava na letní sezonu, jejichž součástí jsou družstevní utkání. Poté mám v plánu tři mužské mezinárodní turnaje.

Jaký je tvůj cíl a sen v tenisu?

Můj cíl je prosadit se na mužské mezinárodní úrovni a můj sen je jednoznačně účast na grandslamu.

autor článku: Kamila Paulová a Kuba Beran