Dnes je neděle 18. listopad, svátek má Romana.

Zajímavosti
Menubox
Restbox

Dá se káva vařit s příběhem a dorty vyrábět z poctivých surovin?

přidáno: 04. 11. 2018

Máte rádi kávu, čaj nebo jen příjemné posezení se sladkým potěšením? Jak ale zavítat do té pravé útulné kavárny, kam se budete chtít dennodenně vracet? Po dnešním článku takové kavárny snadněji najdete.

Každý z nás rád někdy posedí na příjemném místě a užívá si chvilku poklidu. Někdo rád své chvilky pohody prožívá u šálku kávy, někdo rád spíše hrnek dobrého čaje nebo čokolády. Někdo rád posedává několikrát do týdne, pro někoho je kavárenské posezení výjimečnou událostí. Ať už tak či jinak, jedno mají všechny skupiny společné, a to že takové posezení by mělo být vždy v příjemném prostředí a s ještě lepším gastronomickým zážitkem. Poznáte však na první pohled, jestli jste usedli to té správné kavárny?

Jak poznat opravdu dobrou kavárnu?

Najít v dnešní době opravdu správnou kavárnu, kde vám připraví nejen chutnou kávu či čaj, ale také vám nabídnou kvalitní poctivé dorty z těch nejlepších surovin na trhu, je čím dál více náročnější. „Někdy je opravdu náročné a téměř i nemožné na první pohled zjistit, zda jste vstoupili do té pravé kavárny. Pro nás je opravdu důležité, aby zákazníci byli spokojeni a z naší nabídky nadšeni, proto jim nabízíme jen to nejkvalitnější,“ říká majitel mníšecké kavárny Malý mnich. V této kavárně se totiž majitelé nebáli jít doslova svou vlastní cestou. Kavárna Malý mnich, to je totiž pohodové místo určené pro malé i velké nadšence dobrého pití a domácích kvalitních dortů či vaflí. Proč ale lidé za mníšeckými vaflemi vyráží?

 

Jde to dělat i jinak!

Před pěti lety se manželé Lázníčkovi rozhodli změnit svůj dosavadní život a otevřít si svou vysněnou kavárnu. V tu chvíli ještě neměli představu, jak moc realizovat jejich sen bude náročné. Po rozsáhlé rekonstrukci budovy stojící na samotném vrcholu náměstí v Mníšku pod Brdy přišla ještě náročnější a zásadnější otázka, a to nabídnout zákazníkům opravdu kvalitní nabídku nejen pití, ale i občerstvení. „Mnoho hodin jsem strávil domlouváním s dodavateli a zjistil jsem, že pokud chci našim zákazníkům nabídnout opravdu něco kvalitního, budu muset najít nějaký jiný způsob,“ vzpomíná majitel kavárny Marek Láznička. Po dlouhých průzkumech a hledání se rozhodli podávat kávu od italského dodavatele Cellini. Proč však nevybrali raději lokální pražírny z regionu? „Pražíren z našeho okolí si vážím a jsem za jejich práci vděčný. Nicméně v době, kdy jsme dodavatele kávy hledali, nebyly v okolí žádné rodinné pražírny a my jsme preferovali konstantní kvalitu pražení a jednotný původ kávových zrnek“, zdůvodňuje majitel kavárny.

Domácí vafle z mouky až z Belgie

Mníšecká kavárna se chtěla vydat jiným směrem, a tak majitelé své menu pro hosty ladili několik měsíců. Nakonec se rozhodli, že pro své domácí vafle budou vozit kvalitní mouku až z daleké Belgie a pro kvalitní strukturu pořídí profesionální přístroj. Hledání receptury se však vyplatilo, a především pro slanou vafli plněnou špenátem, parmazánem a bylinkami nebo na vafle s horkými malinami a domácí zmrzlinou bez aromat a barviv, kterou si v kavárně vlastnoručně vyrábí, hosté chodí i několikrát týdně. A pokud máte chuť na dorty? Máte možnost ochutnat ty pravé vlastnoručně vyráběné ze smetany, másla, vajíček a čokolády. „Abychom své zákazníky nešidili a dali jim jen to nejlepší, stal se ze mě za pár let cukrář. Nikdy bych se jinak k takovému řemeslu nedostal, ale jen díky tomu jsem mohl zjistit, jak moc mě příprava dortů baví,“ říká s nadšením pan Marek. Věřte, že pro takové dorty se budete ještě rádi vracet.

A proč Malý mnich?

Víte, jak se traduje, že se objevila káva? Jedna pověst vypráví o pastýři, který si všiml, že jeho ovce jsou po konzumaci kávových zrn čilé dlouho do noci. Zkusil také sám sníst plody kávovníku a zjistil, že na něj působí stejně. Pověděl o tom mnichům v nedalekém klášteře, kteří pak kávu užívali, aby zůstali bdělí při nočních bohoslužbách. Podle stejné legendy mniši náhodou zjistili, že kávová zrna lze pražit, a nápoj, který z pražených zrn připravili, měl stejné účinky, chutnal však mnohem lépe. Majitelé kavárny se rozhodli kavárnu tradičně pojmenovali mnich a proč malý? Protože přeci kavárna je určena i pro malé a název krásně i ladí s umístěním kavárny v Mníšku pod Brdy.

Ochutnejte vyhlášené vafle i vy!

Pokud máte chuť si zajet třeba na vyhlášené vafle z belgické mouky nebo dorty od samotného majitele, můžete dorazit každý všední den nebo o víkendu na skvělou snídani.

 

autor článku: Kamila Paulová